BIF-Bijeenkomst: ‘Eerlijk zakendoen in het buitenland’

Anke de GrootAlgemeen, Belangenverstrengeling, BIF bijeenkomst, Ethiek, Integriteit, Internationaal

Amsterdam, 5 maart 2024 – Afgelopen donderdag, 29 februari, heeft er een mooie bijeenkomst plaatsgevonden voor het Business Integrity Forum (BIF) georganiseerd door TI-NL op de locatie van Deltares. De leden van het BIF komen om de paar maanden bijeen en zitten rond de tafel om belangrijke integriteitsthema’s in het bedrijfsleven te bespreken. De eerste bijeenkomst van 2024 afgelopen donderdag stond in het teken van eerlijk zaken doen in het buitenland. 

Eerlijk zaken doen in het buitenland

Afgelopen donderdag zijn de BIF-leden afgereisd naar Delft om hier bij Deltares de BIF bijeenkomst over eerlijk zaken doen in het buitenland bij te wonen. De bijeenkomst begon met een introductie vanuit Deltares waarin zij toelichtte hoe zij als organisatie internationaal ondernemen. Frans Eusman, de voorzitter van TI-NL, legde hierna het belang van de BIF uit. Hierin werd duidelijk dat Business Integrity iets is dat we in samenwerking met elkaar kunnen bereiken. Opvolgend hieraan presenteerde Bart Vollebergh, medewerker politieke- en bestuurlijke integriteit, vanuit TI-NL een samenvatting van de Corruption Perceptions Index (CPI) van 2023.

Jeroen Brabers, bestuurslid van TI-NL, verzorgde de presentatie van de bijeenkomst. Daarin werd een context geschetst aan de hand van corruptie cijfers uit de CPI. Er werd ook inhoudelijk gesproken over het vaststellen van risico’s op corruptie in de bedrijfsvoering en hoe deze te vermijden. Met behulp van input vanuit de BIF-leden werden er verschillende risico’s besproken. Aan het einde van de bijeenkomst was er ruimte om dilemma’s te bespreken rondom het thema van eerlijk zaken doen in het buitenland. Aansluitend volgde een interessante discussies door de BIF-leden. Deze gingen over de juridische aspecten van eerlijk zakendoen en over de ethische afwegingen met betrekking tot zaken doen in het buitenland. 

De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige borrel waarin goede gesprekken werden gehouden over de onderwerpen die zijn besproken. Al met al een geslaagde BIF-bijeenkomst. De bijeenkomst heeft laten zien hoe risico’s en ethische afwegingen m.b.t. internationale integriteitszaken in verschillende bedrijven worden behandeld. Daarnaast heeft de bijeenkomst aangetoond dat door middel van het bijeenkomen van deze verschillende visies samen kan worden gewerkt aan Business Integrity.

Dankwoord

TI-NL kijkt terug op een enerverende en leerzame middag en dankt al haar leden en geïnteresseerden voor hun aanwezigheid. In het bijzonder bedanken wij Jeroen Brabers voor zijn bijdrage en wij bedanken Deltares voor de gastvrije ontvangst in Delft.

Ook geïnteresseerd? 

Wilt u er ook voor zorgen dat uw organisatie en werknemers op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van anti-corruptie en integriteit? Als lid van het Business Integrity Forum wordt u uitgenodigd voor al onze BIF-bijeenkomsten. De volgende bijeenkomst vindt plaats op 23 mei en zal plaatsvinden bij PostNL.  

Meer informatie over het BIF-lidmaatschap kunt u hier vinden. Heeft uw bedrijf interesse om lid te worden? Neem dan contact op met TI-NL via communicatie@transparency.nl.