Amsterdam, 27 mei 2025 – Vandaag heeft de Tweede Kamer besloten Thierry Baudet (Forum voor Democratie) opnieuw te schorsen wegens het niet melden van zijn nevenfuncties en inkomsten. Deze sanctie volgt op het advies van het College van Onderzoek Integriteit, dat heeft vastgesteld dat Baudet opnieuw de Gedragscode Leden van de Tweede Kamer heeft overtreden.
Jarenlange strijd rond transparantie van nevenfuncties
De integriteitskwestie rondom Baudet is niet nieuw en duurt inmiddels enkele jaren. Al sinds 2022 wordt Baudet herhaaldelijk gewezen op zijn verplichting om nevenactiviteiten en inkomsten transparant te melden, zoals zijn bestuursfuncties en aandeelhouderschappen bij de bedrijven Eerlijk Eten BV, THPB Media BV en Amsterdam Media Group BV. Het niet opgeven van nevenfuncties is een schending van regel 3 van de Gedragscode Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Eerdere sancties omvatten een berisping en zelfs een schorsing, waaronder in 2023 vanwege verzwegen inkomsten uit maaltijdboxen.
Waarom is transparantie verplicht?
De Gedragscode van de Tweede Kamer verplicht Kamerleden om hun nevenactiviteiten en inkomsten te melden in een openbaar register, om belangenverstrengeling of de schijn daarvan te voorkomen. De gedragscode en het College van Onderzoek Integriteit zijn ingesteld na de vierde evaluatieronde van GRECO. Het College houdt toezicht op de naleving van de gedragscode en is bevoegd om een voorstel tot sanctionering te doen aan de Kamer.
Baudet weigert mee te werken
Baudet stelde eerder dat hij alleen verantwoording aflegt aan de kiezer, niet aan de Kamer. Hiermee veroorzaakt hij een conflict door bewust de regels te negeren en het vertrouwen in het integriteitssysteem te beschadigen. De fractievoorzitter van Forum voor Democratie beschuldigt de Kamer ervan hem “monddood” te maken en gaf al eerder aan zich tegen de procedure van het College te verzetten. Baudet zou zijn neveninkomsten keurig opgeven bij de Belastingdienst. Dit bleek echter ook niet waar te zijn. Baudet weigert namelijk mee te werken aan de verplichte opgave van zijn neveninkomsten aan de speciale vip-afdeling van de Belastingdienst. Hierdoor moet hij nog zo’n 85 duizend euro terugbetalen. Op het platform Integrity Watch, van Transparency International Nederland, was ook terug te zien dat Baudet tijdens zijn vorige termijn als Kamerlid geen enkele nevenactiviteit had opgegeven.
Transparency International pleit voor onafhankelijke controle
Transparency International Nederland (TI-NL) benadrukt al jaren het belang van onafhankelijke integriteitscontrole en roept op tot hervormingen. TI-NL constateert dat het huidige systeem tekortschiet, omdat sancties politiek worden vastgesteld door de Kamerleden zelf. Dit creëert ruimte voor politieke overwegingen, waardoor objectieve handhaving van integriteit in gevaar komt. Directeur van TI-NL, Lousewies van der Laan, benoemde deze tekortkomingen al in oktober 2020: “Doordat de uiteindelijke sanctie door de Tweede Kamer zelf moet worden opgelegd is het toch een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt. Daarbij is er een risico op politieke afwegingen en deals. TI-NL pleit voor een toezichthouder die op eigen initiatief onderzoek kan doen naar mogelijke integriteitsschendingen en zelf sancties kan opleggen bij overtreding van de gedragscode. Vertrouwen in onze democratie staat of valt bij de integriteit van onze politici. Effectieve handhaving van de gedragscode en integriteitsregels is daarvoor cruciaal.” TI-NL is positief over het feit dat de Kamer en het College niet accepteren dat Baudet nog altijd niet transparant is over zijn nevenfuncties en hem daarvoor sancties opleggen.
Wil jij TI-NL ondersteunen in haar strijd voor klokkenluidersbescherming, politieke integriteit en een samenleving vrij van corruptie? Word dan lid, of steun ons via een donatie: