CPI 2006: sterke correlatie tussen armoede en corruptie

Lotte RooijendijkCorruptie, CPI, Onderzoeken, Publicaties

De Corruption Perceptions Index (CPI) is het meest bekende onderzoek van Transparency International. De index, die met behulp van experts 180 landen en territoria rangschikt op het waargenomen niveau van corruptie in de publieke sector, gebruikt een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 zeer corrupt is en 10 staat voor corruptievrij. TI geeft vervolgens de behaalde score van landen weer in een ranglijst.

Resultaten CPI 2006

Uit de resultaten van de CPI 2006 komt een sterke correlatie tussen corruptie en armoede naar voren. Bijna driekwart van de landen in de CPI scoren minder dan vijf punten (inclusief alle landen met een laag inkomen en, op twee na, alle Afrikaanse staten), wat aangeeft dat de meeste landen in de wereld geconfronteerd worden met ernstig waargenomen niveaus van binnenlandse corruptie.

Eenenzeventig landen – bijna de helft – scoren minder dan drie punten, wat aangeeft dat corruptie als ongebreideld wordt ervaren. Haïti heeft de laagste score van 1,8; Guinee, Irak en Myanmar delen de voorlaatste plek, elk met een score van 1,9. Finland, IJsland en Nieuw-Zeeland delen de hoogste score van 9,6.

In 2006 staat Nederland met een score van 8,7 op de gedeelde negende plek, samen met Australië.