ECO

ECO: dé internationale corruptie-database

Lotte RooijendijkCorruptie, Europees, Feature, Integriteit, Internationaal, Media, Nationaal

Amsterdam, 7 juni 2016 – In de strijd tegen corruptie wordt een nieuwe tool ontwikkeld waar beleidsmakers en journalisten, maar ook burgers en het maatschappelijk middenveld gebruik van kunnen maken. In samenwerking met de Europese Unie werken verschillende chapters van Transparency International (TI) binnen Europa, waaronder TI Nederland, mee aan de European Corruption Observatory (ECO). ECO is een online database waarin artikelen over corruptie worden verzameld die door mediabronnen in de Europese Unie gepubliceerd zijn. Het ECO-project wordt gefinancierd door de Europese Commissie en is opgezet door TI-EU in samenwerking met Journalismfund.eu.

Op dit moment bevindt het project zich nog in de beta-fase en worden er artikels verzameld van kostenvrije mediabronnen uit Nederland, Tsjechië, Hongarije, Ierland, Letland, Roemenië, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk. Het doel van ECO is een betere beschikbaarheid van informatie en bewustzijn creëren onder journalisten over het grensoverschrijdende karakter van corruptie. Deze nieuwe database zal uiteindelijk ook kunnen leiden tot een beter inhoudelijk debat over corruptie op EU- en nationaal niveau.

ECO

ECO: een tool om te monitoren

Gebruikers van de database krijgen de mogelijkheid om publicaties binnen de EU te monitoren die een duidelijke link hebben met corruptie. Zij gaan bijvoorbeeld over een verdenking, onderzoek of rechtszaak. Nieuwe artikelen worden elke dag aan het dashboard van de database toegevoegd, maar men kan ook makkelijk filteren op onder andere type corruptie, land of sector. Via de website kan men de originele bronnen vinden samen met een korte introductie van het artikel in het Engels.

Criminaliteit en corruptie worden met de toename aan internationale connectiviteit een steeds globaler probleem. Het opsporen en onderzoeken van internationale corruptie vergt meer samenwerking en expertise. Naast het verschaffen van een database, zal ECO dus ook een platform zijn voor journalisten, hackers, experts en beleidsmakers om met elkaar in contact te komen. Op de website kan men zich gratis aanmelden voor ECO Match, een online sociaal netwerk voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in corruptieproblematiek. Dit biedt de mogelijkheid om de database nog gedetailleerder te doorzoeken en gevonden artikelen te bewaren, updates te ontvangen via email en te corresponderen met andere ECO Match-gebruikers.

Geïnteresseerd? De beta-database is al beschikbaar op https://www.corruptioneurope.com.