Zorgfraude in de Randstad onder de loep bij het OM

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Integriteit, Nationaal, Nieuws

Amsterdam, 5 juli 2016 – Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar twee grote zaken van zorgfraude in de Randstad. In een zaak tegen een bestuurder van een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten, die vermoedelijk sinds 2011 ruim 1,5 miljoen euro heeft onttrokken aan de instelling, zijn vorige week in totaal zes verdachten aangehouden, onder wie de zorgbestuurder zelf.

De bestuurder is aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrift, het opmaken van valse jaarrekeningen en witwassen. Zijn vriendin is aangehouden op verdenking van witwassen. Beiden zijn afgelopen vrijdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Naast de zorgbestuurder en zijn partner worden ook twee toezichthouders en twee andere personen verdacht van betrokkenheid bij de strafbare feiten. Onder hen zijn twee leden van de Raad van Toezicht van de zorginstelling aangehouden en een accountant en medewerker van de instelling zijn door het OM verhoord als verdachte.

De zorginstelling

De zorginstelling is een stichting in Zuid-Holland met meerdere vestigingen, die zowel zorg als huisvesting voor licht verstandelijk gehandicapten levert. Volgens het OM krijgt de instelling jaarlijks miljoenen aan zorgenden voor het leveren van Zorg In Natura (ZIN). Volgens de jaarrekeningen van de zorginstelling zou de bestuurder een salaris hebben ontvangen dat onder de Balkenende-norm viel maar was zijn werkelijke salaris door de fraude vermoedelijk een veelvoud hiervan.

Melding over verdachte transacties

Eind 2015 startte het OM een onderzoek naar aanleiding van een melding van verdachte transacties bij de instelling, gemeld bij de FIU. De Inspectie SZW doorzocht vorige week de woning van de bestuurder, alsmede zijn kantoor bij de borginstelling. Daarbij werden twee Porsches, een Audi, een BMW, dure sieraden en horloges, administratie en computers in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op de banktegoeden van de bestuurder en zijn partner. Ook is het kantoor van de accountant en de woningen van de leden van de Raad van Toezicht doorzocht.

Nog meer zorgfraude

Vandaag maakte het OM nog een fraudezaak bekend. Een voormalig manager Bouwzaken van een ziekenhuis in omgeving Utrecht is gisteren aangehouden op verdenking van niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrift. Er is beslag gelegd op gelden van verschillende bankrekeningen, een huis en een auto. Ook dit onderzoek is gestart naar aanleiding van een melding door de FIU.

De voormalig manager zou tussen 2005 en 2013 giften hebben ontvangen in ruil voor het gunnen van een opdracht aan een bouwbedrijf. Hij zou onder meer etentje, kaartjes voor voetbalwedstrijden, contant geld en een verbouwing aan zijn prive-woning ter waarde van ruim 100.000 euro hebben gekregen. Deze giften zouden zijn afgedekt met valse facturen.

Behalve de manager Bouwzaken, zijn nog twee verdachten in deze fraudezaak. De aannemer die de verbouwingen aan de woning van de manager deed, is tevens aangehouden. Daarnaast heeft de FIOD twee weken geleden een oud-directeur van het bouwbedrijf als verdachte verhoord, welke in 2013 door het bouwbedrijf werd ontslagen. Zij worden allen verdacht van betrokkenheid bij de fraude.

Zorgfraude ondermijnt zorgstelsel

Een kwalitatief goede gezondheidszorg is van groot belang in Nederland. Daarom wordt een groot deel van de Nederlandse begroting besteed aan gezondheidszorg. Het is daarbij cruciaal dat geld dat bestemd is voor zorg, ook aan zorg besteed wordt. Fraude met zorggelden kan het Nederlandse zorgstelsel ondermijnen.