Juncker pleit voor verlenging afkoelingsperiode

Lotte RooijendijkEuropees, Feature, Integriteit, Internationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 7 november 2016 – Europese Commissievoorzitter Jean Claude-Juncker vindt dat de ethische code van de Europese Commissie moet worden aangescherpt en pleit voor een verlengde afkoelingsperiode. De voorganger van Juncker, José Manuel Barroso, raakte eerder in opspraak door zijn nieuwe baan bij Goldman Sachs. Hij hield zich volgens het ethisch comité wel aan de voorgeschreven afkoelingsperiode van 18 maanden maar zijn beslissing zou niet van gezond verstand getuigen.

Verlenging afkoelingsperiode

In een interview met de Belgische krant Le Soir zei Juncker thans een afkoelingsperiode voor te stellen van drie jaar voor de Commissievoorzitter en twee jaar voor andere EurocommissarissenIn die afkoelingsperiode worden oud-commissarissen geacht hun voormalige werkgever toestemming te vragen om bij een bedrijf te gaan werken. Ook als de commissieleden niet akkoord gaan met Junckers voorstel de afkoelingsperiode te verlengen, dan nog zal Juncker naar eigen zeggen binnen de drie jaar niet voor een bank of ander bedrijf gaan werken. “Ik ben het trouwens ook niet van plan na die drie jaar”, aldus Juncker. Eerder werd door de meerderheid van Europarlementariërs, het ethisch comité van de Europese Commissie en de Europese ombudsvrouw Emily O’Reilly ook al gepleit voor een wijziging van de ethische code bij de Europese Commissie.

Afkoelingsperiode Barroso

José Manuel Barroso, de voorganger van Juncker, raakte in de zomer in opspraak door zijn nieuwe baan bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Barroso gaf van 2004 tot eind 2014 leiding aan de Europese Commissie. Volgens de huidige Europese gedragscode mag een oud-lid van de Europese Commissie na achttien maanden een nieuwe baan accepteren die mogelijk conflicteert met zijn vorige functie.

Het ethisch comité kwam eerder tot de conclusie dat Barroso geen Europese integriteitsregels niet heeft overtreden toen hij de functie aanvaardde bij Goldman Sachs. Wel kreeg de oud-premier een tik op de vingers, omdat hij niet zou hebben laten zien dat hij over voldoende ‘kritisch vermogen’ beschikte bij het aanvaarden van de baan. Dat zou je wel mogen verwachten van iemand die vele jaren de hoogste positie bij de Europese Commissie heeft bekleed, luidde het oordeel. Juncker maakte duidelijk dat hij een dergelijke functie niet zou hebben geaccepteerd.

Vorige week dinsdag liet de Europese ombudsvrouw weten vraagtekens te zetten bij het onderzoek van het ethisch comité van de Europese Commissie. Volgens haar heeft het er alle schijn van dat het ethisch comité slechts drie documenten heeft bekeken waarvan de inhoud al eerder bekend was. Ook zou het comité volgens O’Reilly niet met de relevante personen hebben gesproken. De ombudsvrouw overweegt een eigen onderzoek in te stellen naar Barroso.