ambtenaren

Ambtenaren ontslagen voor aannemen steekpenningen auto-industrie

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 10 januari 2017 – Diverse Nederlandse media hebben afgelopen weekend bericht dat bij Defensie en Politie vijf ambtenaren zijn ontslagen. Dit in reactie op strafzaken die tegen hen lopen. De overheidsfunctionarissen verliezen hun baan vanwege hun vermeende rol bij het corruptieschandaal rond autobedrijven Pon, Peugeot en Renault. Zij zouden onder andere steekpenningen in de vorm van kortingen bij de aanschaf van auto’s hebben ontvangen. Toen interne herplaatsing niet mogelijk bleek, moesten de ambtenaren vertrekken.

Ontslagen ambtenaren

Het gaat om drie ambtenaren van Defensie en twee van de politie. De vermoedens tegen hen richten zich op hun rol in aanbestedingsprocedures met betrekking tot nieuwe voertuigen voor Politie en Defensie. Het omvangrijk onderzoek loopt al meerdere jaren. In totaal zou justitie meer dan veertig verdachten in het vizier hebben gehad. Het Algemeen Dagblad bericht dat de meesten van hen een schikking getroffen of een taakstraf geaccepteerd hebben. Pon en Peugeot hebben bijvoorbeeld strafvervolging door middel van miljoenenschikkingen afgekocht.

De vijf ontslagen ambtenaren horen echter niet tot deze groep. Zij moeten naar verluidt dit jaar voor de strafrechter verschijnen om zich te verantwoorden. De ambtenaren zouden worden beschuldigd van het aannemen van ongeoorloofde giften en diensten in het kader van de aanbestedingen. Het zou daarbij gaan om goedkope lease-contracten en kortingen op de aanschaf van auto’s. Ook zouden bepaalde ambtenaren meerdaagse buitenlandse snoepreizen en cruises op de Middellandse Zee zijn aangeboden. Uit het persbericht van het Openbaar Ministerie over de Peugeot-schikking blijkt dat de steekpenningen in een langdurige periode zijn verstrekt. Zo zou één van de ambtenaren tussen 2001 en 2012 een bijzonder nauwe band hebben opgebouwd met de auto-industrie – te nauw, wat justitie betreft.

Ontslag voor behandeling strafzaken

Het ontslag van de vijf ambtenaren komt op een controversieel moment, omdat de strafzaken tegen de vijf overheidsfunctionarissen nog niet door de rechtbank zijn behandeld. Wat betreft één van de betrokken advocaten is daarom de schuld van zijn cliënten alles behalve bewezen. Hij spreekt van een proefproces waarin justitie de problematiek omtrent banden tussen industrie en ambtenaren wil verduidelijken. ‘Zij hebben een tweedehands privéauto gekocht bij de plaatselijke dealer. De marktconforme kortingen werden buiten hun medeweten om door Pon zelf bekostigd. Mijn cliënten kan dus niet worden verweten dat ze opzettelijk giften van Pon hebben aangenomen’, aldus de advocaat.

Defensie en politie twijfelen ook zonder strafrechtelijke schuld aan de geschiktheid van de bewuste ambtenaren. Er is wel geprobeerd om een interne overplaatsing mogelijk te maken. Toen dat geen optie bleek te zijn, moesten de twee politiemannen en de drie medewerkers van Defensie vertrekken. Het voorgaande laat zien dat de overheidsorganen de beschuldigingen serieus nemen en ook vermoedens van corruptie binnen hun organisaties niet tolereren.