steekpenningen

Vermoedelijke steekpenningen Nederlands bedrijfsleven aan HDI

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Nationaal, Nieuws

Amsterdam, 11 januari 2017 – Het Openbaar Ministerie (OM) en opsporingsdienst FIOD onderzoeken ten minste acht bedrijven die de toenmalige topman van de verzekeringsmaatschappij HDI mogelijk steekpenningen hebben betaald. Onder de acht bedrijven zouden bekende ondernemingen als verzekeringsmakelaar AON en kantoormeubelmaker Ahrend zijn. Deze Nederlandse zakenpartners van HDI hebben naar verluidt gedurende zeven jaar steekpenningen betaald aan een privévennootschap van de toenmalige HDI-topman in ruil voor opdrachten.

Topman HDI verdacht van aannemen steekpenningen

Voormalig topman van HDI is verdacht van het aannemen van steekpenningen. In het strafdossier staan betalingen van bedrijven aan zijn privévennootschap. De oud-bestuursvoorzitter van HDI ontving de vermoedelijke steekpenningen routinematig en herhaaldelijk van 2006 tot en met 2013. In totaal zou er €2.237.694 aan mogelijk smeergeld zijn betaald door de HDI-zakenpartners, waarbij de topman systematisch zijn hand op leek te houden bij zijn zakenpartners. Volgens Het Financieele Dagblad, die het strafdossier in handen heeft, zou dit bedrag door de topman zijn gefactureerd via zijn privévennootschap als ‘advieskosten’, ‘provisie’ of ‘aanbrengfee’. Er zijn naar verluidt negen bedrijven die verdachte betalingen deden aan de privé-bv van de toenmalige CEO van HDI. In ruil voor deze betalingen zou HDI opdrachten aan acht van deze bedrijven hebben gegund.

Nieuwe dimensie aan omvangrijke fraude bij HDI

De nu blootgelegde betalingen aan de privé-bv van de oud-topman geven een nieuwe dimensie aan de miljoenenfraude bij de verzekeraar. In 2014 werd bekend dat de oud-bestuurders van HDI hun verzekeraar voor €25,5 miljoen hebben bestolen. Dat zou vooral zijn gebeurd door de winstgevende Arubaanse verzekeringsactiviteiten van HDI voor 1 Arubaanse florin te verkopen aan een nieuw opgericht bedrijf dat later van hemzelf, zijn zoon en de opvolger van de voormalige topman bleek te zijn. Dat de HDI-topman vermoedelijk uitgebreid steekpenningen incasseerde, kwam nog niet eerder aan het licht. De verdachte betalingen kwamen boven water nadat HDI in 2014 aangifte had gedaan tegen de oud-CEO, zijn opvolger en een voormalige HDI-bestuurder – een zoon van de oud-CEO. HDI en het OM verdenken het trio van oplichting van hun eigen verzekeringsconcern.

Mogelijke smeergeldbetaling via omweg

Het OM stelt dat “partijen die eventuele steekpenningen betaald zouden hebben, ook onderwerp zijn van onderzoek”. De FIOD zou de geldstroom van HDI aan de privé-bv ook als mogelijke smeergeldbetaling via een omweg beschouwen. Het is uitzonderlijk dat vermoedelijke corruptie van een topbestuurder uit het Nederlandse bedrijfsleven zo breedvoerig is vastgelegd, zoals de verdachte betalingen aan de toenmalige CEO van HDI in dit strafdossier. Aan de strijkstok van de voormalige topman zou meer dan €2 miljoen euro zijn blijven hangen.

Uitstel vonnis HDI

De rechtbank Rotterdam zou vandaag een vonnis doen in de civiele rechtszaak die HDI heeft aangespannen tegen het drietal voor de verduistering van €25,5 miljoen aan gelden van de verzekeringsmaatschappij. De rechtbank heeft dit vonnis echter uitgesteld tot 22 februari wegens onvoorziene omstandigheden. Het OM wil het drietal in eerste instantie dagvaarden voor valsheid in geschrifte, verduistering, oplichting en omkoping. In die strafzaak zouden nu onderzoekswensen van hun verdediging bij de rechter-commissaris worden uitgevoerd. Het OM zal later separate conclusies trekken uit het strafonderzoek naar de vermoedelijke betalers van de steekpenningen.