CEO

CEO Samsung toch gearresteerd voor omkoping, verduistering en meineed

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Internationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 20 februari 2017 – De Zuid-Koreaanse rechtbank heeft besloten dat de CEO van Samsung toch gearresteerd mag worden op verdenking van omkoping, verduistering en meineed in het Zuid-Koreaanse corruptieschandaal rondom President Park. Vorige maand werd een arrestatiebevel tegen Samsung-topman Lee Jae-yong nog afgewezen door de rechter. De recente protesten van de bevolking tegen corruptie en de aanhoudingen en onderzoeken naar leiders in de politiek en het bedrijfsleven zouden een nieuwe fase kunnen betekenen voor de democratie in Zuid-Korea.

Afgelopen vrijdag werd in Seoul een arrestatiebevel uitgegeven waarin Lee wordt verdacht van omkoping, meineed, verduistering en betrokkenheid in een groot corruptieschandaal dat heeft gezorgd voor de afzetting van President Park. Volgens het Zuid-Koreaanse Openbaar Ministerie (OM) wordt de aanklacht tegen Lee mogelijk nog uitgebreid om het volledige proces  van opvolging van leiderschap bij Samsung te kunnen onderzoeken. Ook geeft het Zuid-Koreaanse OM aan dat de arrestatie mede bedoeld is om te voorkomen dat Lee bewijsmateriaal kan vernietigen. Een eerdere poging om de CEO van Samsung te vervolgen liep stuk omdat de rechtbank een verzoek om een arrestatiebevel uit te vaardigen verwierp op grond van een gebrek aan bewijs.

Corruptiecultuur Zuid-Korea

Een belangrijk corruptievoedend aspect van de Zuid-Koreaanse cultuur is de sterke band tussen de overheid en het bedrijfsleven, de zogenaamde chaebols – door familie gecontroleerde conglomeraten. De staat mengt zich actief in de economie en zorgt dat financiële middelen naar de belangrijkste sectoren en bedrijven van de economie gaan. Deze wederzijdse afhankelijkheid tussen de politiek en het bedrijfsleven heeft ervoor gezorgd dat er nauwe banden zijn tussen politici en zakenlieden die zij elkaar beschermen. Dit geeft veel mogelijkheden tot omkoping.

Ook kent het land een geschiedenis van corruptie: iedere democratisch verkozen president is betrokken geweest bij een corruptieschandaal. De ex-president, Lee Myung-bak, is bijvoorbeeld onderzocht wegens omkoping van politieke partners, aandelenmanipulatie en vriendjespolitiek. De voormalige president werd niet opgepakt, maar enkelen van zijn familieleden en politieke medestanders wel.

De grootschalige protesten van de bevolking in de afgelopen maanden maken duidelijk dat het volk genoeg heeft van de corruptiecultuur. De recente aanhoudingen en onderzoeken naar leiders in de politiek en het bedrijfsleven zouden een nieuwe fase kunnen betekenen voor de democratie in het land. Alhoewel corruptie een veelvoorkomend probleem is in Zuid-Korea, is het een goed teken dat corruptie wordt ontdekt en aangepakt op alle niveaus van de overheid en het zakenleven. Een cultuurverandering in combinatie met strikte handhaving kan de wortel van het corruptieprobleem in Zuid-Korea treffen.