Roemeense

Onder druk van Roemeense volk vrijbrief corruptie door afvoerputje

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Europees, Feature, Fraude, Integriteit, Internationaal, News, Nieuws, Wetgeving

Amsterdam, 7 februari 2017 – Onder druk van het Roemeense volk heeft de regering van Roemenië besloten het omstreden wetsvoorstel, dat een vrijbrief voor corruptie impliceert, in te trekken. Transparency International verwelkomt het besluit van de regering in Roemenië om het wetsvoorstel omtrent niet-vervolging en intrekking van ambtelijke corruptiezaken tot €44.000 in te trekken na de grootschalige betogingen in heel het land. Roemenië, met ruim 21 miljoen inwoners het zevende land van de EU, moet geen immuniteit verlenen aan ambtenaren maar moet zich juist harder inzetten voor corruptiebestrijding en sterke anti-corruptiewetgeving invoeren.

“De wereld kijkt toe hoe honderdduizenden Roemenen protesteren. Transparency International roept de Roemeense overheid op de strijd tegen corruptie niet te verzwakken. Er mag geen straffeloosheid bestaan voor corruptie met inbegrip van overheidsfunctionarissen of zakelijke leiders. Er  kunnen geen nieuwe wetten worden gecreëerd die mazen in anti-corruptie veroorzaken”, aldus José Ugáz, voorzitter van Transparency International.

Machtsmisbruik is illegaal, ook in Roemenië

De huidige protesten zijn tegen regeringsbesluiten die zomaar zonder respect voor het publieke debat en de norm voor verantwoordingsplicht geïntroduceerd zouden kunnen worden. De wetgeving zal nu worden besproken binnen het parlement. Machtsmisbruik is illegaal in Roemenië, gebaseerd op een speciale wet die ongewijzigd blijft. Het geldt voor elke vorm van misbruik voor persoonlijk gewin van ambtenaren.

Ook Transparency International Roemenië roept de regering op om te bevestigen dat het de gevangenisstraffen niet zal verminderen in het geval van strafbare feiten rondom corruptie en dat elk debat binnen het parlement omtrent de wetgeving openbaar wordt gemaakt.

“De Roemeense regering moet zich richten op het vergroten van de inspanningen voor de bestrijding van corruptie, waaronder de invoering van een sterkere bedrijfsethiek en de implementatie van bestaande anti-corruptiewetgeving. De overheid moet de sancties voor corruptie niet verminderen en er mag geen plafond zijn voor gevallen waar corrupte ambtenaren of bedrijven mee weg kunnen komen. Dat zendt geheel de verkeerde boodschap”, zei Victor Alistar, directeur van Transparency International Roemenië.

De straat corrigeert de Roemeense staat

Het wetsvoorstel van de Roemeense regering om “kleine” gevallen van corruptie – onder de 44.000 euro – niet meer te vervolgen en bestaande aanklachten in te trekken was geheel het verkeerde signaal. De verordening werd gepresenteerd als een “technische maatregel” om het wetboek van strafrecht in lijn te brengen met uitspraken van het Hooggerechtshof en overvolle gevangenissen te ontlasten. In de praktijk zou dit echter een vrijbrief voor corruptie en een bevordering van ambtelijk machtsmisbruik betekenen.

Het sterke signaal van het Roemeense volk in haar protest tegen regeringsbesluiten, de grootste demonstraties in Roemenië sinds de val van het communisme, geeft daarentegen een duidelijke boodschap en is een hoopvol teken. De protesten hebben ervoor gezorgd dat de regering de verordening heeft ingetrokken. Echter heeft premier Grindeanu het vertrouwen inmiddels verspeeld. Het volk roept op tot zijn aftreden. Ook de Roemeense minister van Justitie ligt onder vuur. Volgens premier Grindeanu heeft de bevolking de bedoeling van het wetsvoorstel niet begrepen vanwege de “slechte communicatie” van de minister van Justitie.

Ook internationaal is er veel kritiek op het omstreden wetsvoorstel van de Roemeense regering. Nederland maakt zich zorgen over de situatie in Roemenië. In een gezamenlijke verklaring met de VS, Duitsland, Frankrijk, België, Canada en Finland staat dat de noodwet de strijd tegen corruptie ondermijnt. Ook de Europese Unie keerde zich tegen het oorspronkelijke wetsvoorstel. Het is nu aan de Europese Unie om een krachtig geluid te laten horen in de strijd tegen corruptie.