Shell

Nieuwe aanklacht van corruptie tegen Shell en Eni vanuit Nigeria

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Internationaal, Nationaal, News, Nieuws

Amsterdam, 8 maart 2017 – Het Nigeriaanse anti-corruptiebureau EFCC heeft een nieuwe aanklacht van corruptie ingediend tegen onder meer de oliebedrijven Shell en Eni op grond van een omstreden aankoop van een Nigeriaans olieveld in 2011 voor 1,23 miljard euro. Shell en Eni zouden in totaal ruim 757 miljoen euro aan lokale bestuurders hebben betaald voor het olieveld.  De oliebedrijven worden in verband met de deal ook in Nederland en Italië onderzocht. 

Het Nigeriaanse anti-corruptiebureau heeft nieuwe aanklachten van corruptie ingediend tegen Shell en het Italiaanse Eni. Het bureau beschuldigt Shell en Eni ervan in 2011 een omstreden betaling te hebben gedaan van ruim 757 miljoen euro bij de aankoop van offshore olieveld.

Uit onderzoek van de EFCC zou nu aanvullend bewijs voor de omkoping van onder anderen een Nigeriaanse minister naar voren zijn gekomen, blijkt uit donderdag vrijgegeven rechtbankdocumenten. De bedrijven zouden in totaal ruim 757 miljoen euro aan lokale bestuurders hebben betaald voor het olieveld. De Europese oliebedrijven zouden dat geld hebben betaald aan de voormalige Nigeriaanse olieminister Dan Etete, het bedrijf Malabu Oil & Gas en anderen toen ze de licentie OPL 245 kochten. Al eerder werd duidelijk dat ook de Italiaanse overheid aanklachten heeft ingediend tegen Shell en Eni in deze zaak.

Stromanconstructie

De Nigeriaanse autoriteiten vermoeden dat Malabu via een stromanconstructie eigendom is van de Nigeriaanse olieminister Dan Etete die in 1998 de concessie verleende. Een deel van de aankoopsom van Eni en Shell zou op die manier via een omweg bij Etete zijn terechtgekomen. Eerder werd duidelijk dat de fiscale opsporingsdienst (Fiod) en het Openbaar Ministerie (OM) halverwege februari een inval hebben gedaan op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag en dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt tegen Shell rondom de verkoop van olieveld OPL 245 voor de kust van Nigeria.

Ondertussen ontkennen Shell en Eni de aantijgingen en verklaren aan de Nigeriaanse overheid te hebben betaald, zonder te weten dat het geld naar onder anderen Etete zou vloeien. Het Nederlandse duurzaamheidsplatform OneWorld spreekt dit tegen: zij vermoeden dat Shell op de hoogte was van en meedeed aan een ingewikkelde financiële constructie zodat het bedrijf de exploitatierechten kon veiligstellen. Shell zou in eerdere jaren voor meerdere miljoenen hebben geïnvesteerd in OPL 245. Ook schrijft OneWorld dat documenten gepubliceerd door WikiLeaks aantonen dat Shell contacten heeft in alle relevante Nigeriaanse ministeries.