belastingdienst

FIOD arresteert belastingadviseurs voor miljoenenfraude in Noord-Holland

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Fraude, Nationaal, Nieuws

Amsterdam, 23 maart 2017 – De FIOD heeft de afgelopen twee weken vijf belastingadviseurs aangehouden op verdenking van fraude bij de belastingaangifte voor hun klanten. Ook zijn er in Noord-Holland zeven doorzoekingen gedaan in strafrechtelijke onderzoeken bij de vermeend frauderende belastingadviseurs. De verdachten zouden de fiscus voor €2,7 miljoen hebben opgelicht voor het onterecht opvoeren van aftrekposten.

Terwijl het belastingaangifteseizoen in volle gang is, gaf de fiscale opsporingsdienst FIOD afgelopen dinsdag een duidelijke waarschuwing: pas op voor frauderende belastingadviseurs. De afgelopen twee weken deed de FIOD invallen bij zeven belastingadviseurs en werden daarbij vijf personen aangehouden die de belastingdienst voor zo’n €2,7 miljoen zouden hebben opgelicht. Geld dat volgens de FIOD naar alle waarschijnlijkheid op klanten van de adviseurs verhaald zal worden. De komende tijd worden de belastingaangiftes van duizenden klanten onderzocht om te verifiëren of de aangifte inderdaad onjuist is.

Actieweek FIOD in aangifteperiode

Een woordvoerder geeft aan dat het geen toeval is dat de FIOD hier nu mee naar buiten komt. Rond de aangifteperiode organiseert de FIOD regelmatig een zogenaamde “actieweek” waarin verschillende zaken gebundeld worden. Belastingadviseurs waarbij fraude wordt geconstateerd, riskeren een celstraf van maximaal vier jaar. De afgelopen weken werden volgens het Openbaar Ministerie nog twee belastingadviseurs tot respectievelijk 15 en 12 maanden veroordeeld. Ook kregen zij een tijdelijk beroepsverbod.

De gearresteerde belastingadviseurs zouden ervoor hebben gezorgd dat hun klanten meer geld terug kregen van de Belastingdienst dan waar ze recht op hadden. De verdachten zouden niet bestaande aftrekposten in hebben gediend, zoals ziektekosten en giften. In sommige gevallen is naar verluidt gebruik gemaakt van vervalste documenten. Het voordeel voor de belastingadviseurs zit hem in het opgestreken percentage van het teruggevraagde belastinggeld.  Daarnaast halen adviseurs meer klanten binnen door hen te voordelige aangiftes voor te spiegelen. Bij één van de doorzoekingen werden vooraf ingevulde verklaringen gevonden, die bedoeld waren om een aftrek van giften te claimen. De verklaringen waren afgegeven door een stichting waarvan de verdachte boekhouder penningmeester is.

De arrestaties vonden plaats in zes strafrechtelijke onderzoeken. De verdachte adviseurs zijn afkomstig uit Stein, Rijssen, Hoorn, Purmerend, Hendrik-Ido-Ambacht en Wezep. Hun identiteit is niet bekend gemaakt. Bij de zeven doorzoekingen in kantoren en woningen van de belastingadviseurs nam de FIOD administratie en computers in beslag. Ook legde de dienst beslag op bankrekeningen, auto’s en huizen. Eén van de verdachten bleek 185.000 euro in contanten te hebben liggen. Dit geld is tevens in beslag genomen en onderzoek naar de herkomst van dat geld loopt nog.

Betere monitoring

Naast de strafrechtelijke onderzoeken doet de Belastingdienst onderzoek bij de klanten van de belastingadviseurs. De Belastingdienst heeft ruim 6000 brieven verstuurd naar klanten van de fiscaal dienstverleners om te controleren of de aangifte daadwerkelijk onjuist is.  “Uiteindelijk blijft iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn belastingaangifte, ook als daarvoor een tussenpersoon is ingeschakeld. Dat betekent dat veel belastingplichtigen het teveel uitbetaalde bedrag zelf moeten terugbetalen. Als een aangifte te mooi is om waar te zijn, dan is dat in veel gevallen ook zo”, aldus een woordvoerder van de FIOD.

Mensen die misbruik maken van fiscale aftrekposten schaden de schatkist en daarmee andere belastingbetalers. Fraude ondermijnt het belastingsysteem en de maatschappij. Daarom treden de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket samen op in de aanpak van deze zogenoemde fiscale dienstverleners.