vertrouwenspersoon

Oud-minister van Defensie hield informatie achter over corruptiezaak Pon

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Nationaal, Nieuws

Amsterdam, 7 juni 2017 – Oud-minister van Defensie Hans Hillen (CDA) zou in 2014 informatie over een corruptiezaak bij zijn ministerie hebben achtergehouden voor de Tweede Kamer en justitie. NRC meldt op basis van documenten van de Rijksrecherche, dat Hillen, minister van Defensie tussen 2010 en 2012, in 2014 moest getuigen in een zaak over de aanschaf van defensieauto’s. De zaak draait om auto-importeur Pon die ambtenaren van defensie, veiligheid en justitie zou hebben gefêteerd met als doel aanbestedingen van honderden miljoenen euro’s binnen te halen.

In de corruptiezaak rondom auto-importeur Pon zouden ambtenaren van politie en defensie tussen 2001 en 2011 giften hebben ontvangen van Pon en reizen hebben aangenomen op kosten van de importeur. Het OM heeft de zaak onderzocht en geconcludeerd dat medewerkers van Pon onoorbare tactieken hebben gebruikt om aanbestedingen met een waarde van miljoenen euro’s binnen te slepen. In oktober 2016 schikte Pon de corruptiezaak voor 12 miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM). Het omvangrijke onderzoek loopt al meerdere jaren en justitie zou in totaal meer dan veertig verdachten in het vizier hebben gehad. De meesten van hen zijn medewerkers van de auto-importeur waarmee een schikking is getroffen of die een taakstraf hebben geaccepteerd.

De omgekochte ambtenaren behoren echter niet tot deze groep. Begin dit jaar werden vijf ambtenaren ontslagen vanwege hun vermeende rol bij het corruptieschandaal rond auto-importeur Pon. Zij moeten volgende week voor de strafrechter verschijnen om zich te verantwoorden. Zij worden beschuldigd van het aannemen van ongeoorloofde giften en diensten in het kader van de aanbestedingen. Het zou daarbij gaan om goedkope lease-contracten en kortingen op de aanschaf van auto’s. Ook zouden bepaalde ambtenaren meerdaagse buitenlandse snoepreizen en cruises op de Middellandse Zee zijn aangeboden. Op omkoping van een ambtenaar staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar.

Oud-minister Defensie bewust onvolledig geïnformeerd

NRC heeft het dossier ingezien waarin een verhoor door de Rijksrecherche van voormalig minister Hillen in 2014 voorkomt. Hieruit blijkt dat hij de Tweede Kamer in zijn tijd als minister van defensie bewust onvolledig heeft geïnformeerd. Hillen legt uit waarom hij als minister besloot geen aangifte te doen tegen een ambtenaar die zich bezighield met de verwerving van auto’s. Diezelfde ambtenaar is één van de verdachten die binnenkort terecht staat. Het verzwijgen zou niet het doel hebben om de verdachten in de zaak in te dekken. ““Dat ik de Tweede Kamer niet over alle details van de zaak heb geïnformeerd is ook bewust. Als ik alle details over zulke zaken aan de Kamer zou melden, dan zou ik geen tijd meer overhouden om een krijgsmacht te runnen. (….) Natuurlijk doe ik geen aangifte tegen elke Defensiemedewerker die over de schreef gaat. Als je agentje speelt, krijg je geen vertrouwen van je organisatie”, aldus Hillen.

Tegen de Rijksrecherche zei Hillen dat hij de zaak het liefst intern had willen oplossen. Defensie heeft toentertijd wel aangifte gedaan tegen de verdachte maar dat was volgens de oud-minister niet “vanwege het feit”, maar “omdat het departement altijd tegen de Tweede Kamer moet kunnen zeggen: wij hebben alles gedaan.” Het ministerie beschikte volgens hem over een intern correctiemechanisme dat “heel bevredigend” werkte. Na het uitkomen van de zaak zou Defensie de verdachte hebben overgeplaatst naar andere functie met minder verleidingen. Het OM besloot uiteindelijk om de vijf verdachte ambtenaren te vervolgen.