Trumpileaks

Trumpileaks: klokkenluiders kunnen anoniem melden over Trump-administratie

Lotte RooijendijkAlgemeen, Belangenverstrengeling, Corruptie, Feature, Integriteit, Internationaal, Klokkenluiders, Nieuws

Amsterdam, 21 juni 2017 – Documentairemaker en liberale activist Michael Moore heeft onlangs de website “Trumpileaks” gelanceerd die klokkenluiders in staat stelt veilig melding te doen over de regering van Trump. De lancering van de website komt net nadat het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DoJ) een werknemer van de veiligheidsdiensten heeft beschuldigd van het lekken van vertrouwelijke informatie over de link tussen de Russische inmenging en de Amerikaanse verkiezingen aan de media.

Trumpileaks, de website waar klokkenluiders op een veilige manier informatie kunnen delen over de Amerikaanse president Donald Trump en zijn team is volgens Moore gevaarlijk maar hoognodig “want er staat te veel op het spel om het op veilig te spelen”.

Trumpileaks biedt beveiligd platform aan klokkenluiders

Trumpileaks bevat versleutelde messaging apps zoals Signal en Peerio voor leakers om informatie veilig en digitaal te kunnen versturen. Individuen kunnen de informatie ook per mail rechtstreeks naar Moore verzenden.

“We hebben verschillende tools samengesteld die u kunt gebruiken om informatie en documenten veilig te verzenden, evenals foto’s, video- en / of geluidsopnamen. Hoewel geen vorm van digitale communicatie 100 procent veilig is, bieden de tools die we gebruiken bij TrumpiLeaks de veiligste technologie mogelijk om uw anonimiteit te beschermen”, aldus Michael Moore.

Trumpileaks is een nieuw onderdeel van de persoonlijke website van Michael Moore. Daar tref je verschillende opties om op een veilige, vaak geëncrypteerde manier berichten naar de documentairemaker te sturen. Waarom hij dit opgericht heeft, legt Moore uit in een open brief die op Huffington Post verscheen.

Trump denkt boven de wet te staan

“Patriottische Amerikanen die voor de overheid, de politie, het gerecht of de privésector werken en op de hoogte zijn van misdrijven, inbreuken of wangedrag door Donald J. Trump of zijn team zijn nodig om de Verenigde Staten van Amerika te beschermen tegen deze tirannie”, schrijft Moore. “Ik weet dat dit riskant is. Ik weet dat we hierdoor in problemen kunnen komen. Maar er staat te veel op het spel om het veilig spelen. Donald Trump denkt dat hij boven de wet staat, zo gedraagt hij zich ook. Door Sally Yates, Preet Bharara en James (drie mensen met enige autoriteit die voor de overheid werkten) te ontslaan heeft hij de eerste stappen gezet om dit officieel te maken”, vervolgt Moore.

TrumpiLeaks werd gelanceerd een dag nadat een 25-jarige man die voor de veiligheidsdiensten werkte gearresteerd werd. Hij wordt ervan beschuldigd vertrouwelijke informatie van de NSA te hebben gelekt over de link tussen de Russische inmenging en de Amerikaanse verkiezingen. Trump heeft hierna opgeroepen tot hardhandig optreden bij lekken naar de media. De NSA’er kan tot tien jaar gevangenisstraf krijgen als de Trump-administratie vervolgt met de aanklacht van het DoJ op grond van het schenden van de Spionagewet, een agressieve poging om klokkenluiders de mond te snoeren.

Trump is een bedreiging voor corruptiebestrijding

President Trump is een bedreiging voor de corruptiebestrijding in de Verenigde Staten. Decennialang was de Verenigde Staten hét toonbeeld van een open en ethische overheid. Corruptiebestrijding in het land was vooraanstaand door gedegen anti-corruptiewetgeving zoals de FCPA en de handhaving daarvan. Echter verliest de Verenigde Staten nu haar geloofwaardigheid in de strijd tegen corruptie door Trump’s talrijke belangenconflicten, vijandigheid naar klokkenluiders, nepotisme en handelingen uit puur eigenbelang.

De grootste schade is waarschijnlijk het verlies van reputatie en geloofwaardigheid van de Verenigde Staten met de ‘soft-power’-invloed. Het de rug toekeren van de wereldwijde corruptiebestrijding geïnitieerd door de VS, zou voor velen betekenen dat de VS haar rol als anti-corruptieleider verlaat, ten gunste van puur eigenbelang. Het mes snijdt hier aan beide kanten: als de Verenigde Staten de lat hoger legt wat betreft transparantie en anti-corruptie, voelen andere landen zich gedwongen te volgen. Maar als de Verenigde Staten haar inspanningen opgeeft, geeft dat een signaal dat de wereldwijde strijd tegen corruptie kan afzwakken. Het is te hopen dat in dat geval het omgekeerde patroon zal plaatsvinden en andere landen druk uit zullen oefenen op de VS om terug te keren naar de internationaal leidende positie in de bestrijding van corruptie.