corruptiepreventie

Miljoenen aan beleggingen weggewaaid met de Hollandsche Wind

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Nationaal, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 17 juli 2017 – Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat zeven verdachten met de beleggingsproducten van de Hollandsche Wind en Noordenwind beleggers hebben opgelicht voor ten minste 8,7 miljoen euro. Niets van het tussen 2015 en 2017 opgehaalde geld is geïnvesteerd in windenergie, terwijl de verdachten dat wel hadden beloofd aan hun beleggers. In ieder geval vijf miljoen euro blijkt weggesluisd te zijn naar onder meer Portugal en de Filipijnen. De FIOD en justitie maken jacht op het verdwenen geld in de zaak rond de grootschalige beleggingsfraude.

Dit bleek woensdag bij de rechtbank in Amsterdam tijdens een pro-formazitting  in het proces tegen twee van de zeven verdachten, de hoofdverdachten. De zaak kwam in oktober vorig jaar aan het licht, toen een bank aangifte deed wegens valsheid in geschrifte en oplichting. In het onderzoek leidde het spoor al snel naar Hollandsche Wind en Noordenwind. De twee hoofdverdachten zitten sinds hun aanhouding in maart in voorarrest op verdenking van fraude, verduistering en witwassen. Justitie schat de totale omvang van de fraude voorlopig op 8,7 miljoen euro, waarvan 3,8 miljoen euro in beslag is genomen en 5 miljoen euro nog zoek blijkt te zijn.

Van windmolens naar zonnepanelen

Het OM verzocht de rechtbank het voorarrest van het tweetal te verlengen omdat het vreest dat de verdachten de verdwenen miljoenen definitief spoorloos maken als ze in vrijheid hun berechting kunnen afwachten. Bovendien waarschuwt het OM dat de verdachten na hun vrijlating opnieuw de fout in zullen gaan en een nieuwe beleggingsfraude starten. Volgens het OM zijn de voorbereidingen van een nieuwe beleggingsfraude door de hoofdverdachten al getroffen. Het OM wees tijdens de zitting op een afgetapt gesprek waarin de ene hoofdverdachte tegen de andere hoofdverdachte zei: “We moeten weer een beetje geld gaan verdienen en een nieuwe obligatie uitschrijven”. Dit telefoongesprek zou het tweetal hebben gevoerd nadat de FIOD beslag had gelegd op activa van de verdachten en na de publicatie van een persbericht om het publiek te waarschuwen voor de beleggingsfraudeurs.

Ook waarschuwt het OM dat één van de hoofdverdachte 83 actieve domeinnamen klaar zou hebben staan, waarmee hij na zijn eventuele vrijlating uit voorarrest weer onmiddellijk een nieuwe beleggingsfraude zou kunnen starten. Voor de aanhouding in maart hadden de verdachten al nieuwe frauduleuze beleggingsproducten uitgegeven in de vorm van zonnepanelen onder de namen Morvan Capital en Bright Invest, aldus het OM.