tennis

Vier tenniswedstrijden op Wimbledon en Roland Garros verdacht van matchfixing

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Internationaal, Nieuws, Sport

Amsterdam, 21 juli 2017 – De Tennis Integrity Unit (TIU) stelt een onderzoek in naar vier tenniswedstrijden waarvan één duel op Roland Garros en drie op Wimbledon waarbij mogelijk sprake is van matchfixing. Hoewel niet bekendgemaakt om welke partijen het gaat, wordt wel duidelijk dat er in ieder geval één verdacht duel in het hoofdtoernooi zat.

Hoewel er ongebruikelijk veel is ingezet op de verdachte partijen, benadrukt het anti-corruptieagentschap TIU dat dit nog geen bewijs is van matchfixing en verschillende factoren de vele weddenschappen kunnen verklaren. Het gaat om één duel op Roland Garros en drie op Wimbledon, waarvan één in het hoofdtoernooi, zo meldt de BBC.

De TIU zei dat het reageerde op waarschuwingen van verdachte inzetpatronen op de wedstrijden, waarvan er twee plaatsvonden tijdens de kwalificatierondes voor het kampioenschap in de All England Club. “Elke waarschuwing wordt beoordeeld en opgevolgd als indicatie dat er mogelijk iets illegaals heeft plaatsgevonden”, zei het agentschap in een persbericht. “Het is belangrijk in acht te nemen dat een waarschuwing op zijn beurt nog geen bewijs is van matchfixing,” vulde TIU aan. “Ongewone gokpatronen” kunnen ook worden veroorzaakt door “onjuiste kansverdeling”, goed geïnformeerde weddenschappen, fitheid/vermoeidheid van de speler, speelomstandigheden en persoonlijke omstandigheden”, luidt het persbericht.

Matchfixing bij Wimbledon ongebruikelijk

De vier van matchfixing verdachte partijen in twee recente Grand Slam-toernooien zijn vrij ongebruikelijk, gezien het feit dat matchfixing vaker plaatsvindt in lagere rangen van tennis, waar het weinig aandacht krijgt en spelers betrokken zijn die moeite hebben rond te komen van hun inkomsten uit de sport. De Guardian meldde dat de verdachte duels bij Wimbledon niet gerelateerd waren aan de grote hoeveelheid spelers die zich vroegtijdig terugtrokken in het hoofdtoernooi. Dit lokte beschuldigingen uit dat sommige spelers op kwamen dagen om een vergoeding op te kunnen strijken voor hun verschijning ondanks ze wisten dat hun blessures te ernstig waren om te kunnen spelen.

Meldingen van afwijkend gokgedrag

In de eerste zes maanden van 2017 zijn er in totaal 83 meldingen van opvallend of afwijkend gokgedrag gedaan bij de TIU. In dezelfde periode een jaar eerder waren er nog 121 partijen verdacht van matchfixing. De TIU werd de afgelopen drie maanden 53 keer gealarmeerd. Het gaat meestal om wedstrijden op een lager niveau, slechts vier keer betrof het een partij op ATP- of WTA-niveau.

Vlak voor de Australische Open in 2016 werd bekend dat matchfixing in de tennissport regelmatig voorkomt. De BBC onthulde geheime dossiers waaruit bleek dat 16 spelers uit de top 50 op het matje zijn geroepen bij de Tennis Integrity Unit (TIU) over verdenkingen van matchfixing. Matchfixing blijkt wijdverspreid in de hogere niveaus van de tennissport en er bestaat een “kerngroep” van spelers regelmatig betrokken bij incidenten van verdachte weddenschappen Er is nog nooit ook maar één van deze spelers gesanctioneerd door de tennisautoriteiten. Bij deze groep zouden volgens de rapporten ook winnaars van single en dubbeltitels bij Grand Slam toernooien horen.

Matchfixing moeilijk te bewijzen

Ook twee Nederlandse tennissers worden verdacht van matchfixing. De Nederlandse Tennisbond KNLTB heeft de wedstrijd tussen de Nederlanders Boy Westerhof en Antal van der Duim, gespeeld in 2014, opgegeven voor een onderzoek. Vooralsnog is er geen veroordeling geweest en de kans dat dit gaat gebeuren is niet groot, omdat het moeilijk blijft om een dergelijke matchfixing te bewijzen.

De TIU – die werd opgericht als sportpolitie en internationale opsporingsbevoegdheid heeft – verklaarde dat zij een zero-tolerance beleid hanteert ten aanzien van weddenschapgerelateerde corruptie. Ondanks dat mochten alle spelers, met inbegrip van de winnaars van de Grand Slam-titels, blijven spelen. Hierdoor ontstaan vragen omtrent de effectiviteit van de TIU.