EU-brede

Tijd voor EU-actie na stem van EP vóór EU-brede klokkenluidersbescherming

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Integriteit, Internationaal, Klokkenluiders, Nieuws, Wetgeving

Amsterdam, 24 oktober 2017 – Vandaag bracht het Europees Parlement haar stem uit ten gunste van het voorstel om EU-brede wetgeving voor de bescherming van klokkenluiders vast te stellen. Transparency International Nederland (TI-NL) juicht de stemming van het Europees Parlement toe en roept de Europese Commissie op om acuut actie te ondernemen, teneinde Europese klokkenluiders te beschermen.

Het rapport van het Juridisch Comité van het Europees Parlement (JURI) bevat veel van de nodige voorzieningen voor uitgebreide en robuuste wetgeving omtrent het beschermingsniveau voor de klokkenluider binnen de gehele EU. De Europese Commissie dient nu het heft in eigen hand te nemen en voor het einde van het jaar met een sterk en effectief voorstel te komen.

Noodzaak EU-brede wetgeving

De noodzaak van EU-brede wetgeving voor klokkenluiders komt voort uit een ongelijkmatig beschermingsniveau binnen de EU. Hoewel sommige EU-landen al een bepaald niveau van klokkenluidersbescherming hebben, heeft de overgrote meerderheid van de landen dat niet. Bovendien zijn de misstanden die klokkenluiders aankaarten vaak grensoverschrijdend. Verschillende wettelijke beschermingen en de geglobaliseerde aard van de EU-landen duiden aan dat we een beschermingsniveau nodig hebben voor klokkenluiders in de gehele EU, zodat gewone mensen die corruptie willen blootleggen en misstanden aan de kaak stellen, zich veilig en vrij kunnen voelen om zich uit te spreken.

Over heel Europa zijn klokkenluiders zoals Antoine DeltourZuzana Hlávková en Victor van Wulfen geconfronteerd met grote persoonlijke en professionele gevolgen door in het publieke belang melding te maken van corruptie en misstanden. Wij vinden dat klokkenluiders goed beschermd moeten worden. Zij dragen tenslotte bij aan een wereld waarin misstanden worden opgelost, in plaats van weggestopt, zei Lotte Rooijendijk, Communications & Project Officer bij TI-NL.

Momenteel kent de Europese Commissie enkel klokkenluidersbescherming toe aan EU-personeel. De nieuwe wetgeving, waar Transparency International zich voor inzet, zou zich richten op burgers, onderzoeksjournalisten en andere klokkenluiders, die momenteel niet beschermd worden wanneer zij misstanden aan het licht willen brengen.

Teken de petitie voor klokkenluidersbescherming in de EU

Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd over de noodzaak van EU-brede klokkenluidersbescherming. Transparency International roept de Europese Commissie op om met een voorstel te komen voor een EU-richtlijn over klokkenluidersbescherming. Ondersteun EU-brede klokkenluidersbescherming door de petitie te ondertekenen.

Voor meer informatie over het werk van TI-NL voor een betere bescherming van klokkenluiders gaat u naar: https://www.transparency.nl/wat-wij-doen/corruptie-op-onderwerp/klokkenluiden/