sanctieregime

Twee oud-medewerkers SBM bekennen schuld corruptie in omkoopschandaal

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws

Amsterdam, 10 november 2017 – Twee oud-medewerkers van SBM Offshore hebben in de Verenigde Staten schuld bekend voor corruptie in het grootschalige omkoopschandaal rondom staatsoliebedrijven, waaronder Petrobras. Uit documenten die zijn ingediend bij de federale rechtbank in Houston blijkt dat één van hen de voormalig CEO van SBM Offshore is. Hij bekende schuld nadat de voormalige verkoop- en marketingmanager bij de Amerikaanse tak van SBM ervoor uit kwam dat hij jaren geleden twee hooggeplaatste mensen van Petrobras heeft omgekocht om contracten veilig te stellen. Het vonnis van de twee volgt naar verluidt op 31 januari 2018. 

SBM kwam er in 2012 achter dat medewerkers in verscheidene landen zich schuldig hadden gemaakt aan oneerlijke verkooppraktijken. Het bedrijf trof eerder een schikking met justitie in Nederland in de VS, maar de Amerikaanse autoriteiten behielden zich daarbij het recht voor de zaak te heropenen als nieuwe informatie daar aanleiding voor zou geven. Eerder deze week werd duidelijk dat SBM de affaire nog niet achter zich heeft kunnen laten. Er is een flink bedrag extra opzij gezet omdat er mogelijk nog een boete in de VS volgt. SBM Offshore houdt rekening met een nieuwe boete in de Verenigde Staten in verband met een groot Braziliaans omkoopschandaal. De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie heeft daarvoor 205 miljoen euro gereserveerd.

Schikking met Nederland en VS

Het bedrijf trof eerder een schikking met justitie in Nederland en de Verenigde Staten ter waarde van 240 miljoen dollar, bestaande uit een boete van 40 miljoen dollar en ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel van 200 miljoen dollar. Deze transactie had betrekking op door het Openbaar Ministerie (OM) en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) geconstateerde ongeoorloofde betalingen aan handelsagenten en buitenlandse overheidsfunctionarissen in Equatoriaal Guinee, Angola en Brazilië in de periode van 2007 tot en met 2011. Die betalingen leveren ambtelijke en niet-ambtelijke omkoping alsmede valsheid in geschrifte op, aldus het OM.

Echter behielden de Amerikaanse autoriteiten daarbij het recht de zaak te heropenen als nieuwe informatie daar aanleiding voor zou geven. In Brazilië is sindsdien een Amerikaanse ex-medewerker van SBM aangeklaagd die werkte vanuit de VS. De beschuldigingen aan zijn adres zijn ernstig genoeg om de zaak opnieuw tegen het licht te gaan houden. Inmiddels is duidelijk dat justitie in de VS aanstuurt op een nieuwe boete.

Verder meldt SBM zelf dat het offshorebedrijf er nog altijd niet in geslaagd is tot een definitieve schikking te komen met de Braziliaanse autoriteiten. In juli 2016 werd een voorlopig akkoord bereikt met de openbare aanklager in het Zuid-Amerikaanse land, maar de rechter veegde die deal vervolgens van tafel.

Slepende affaire

Inmiddels liggen er twee nieuwe schikkingen op tafel. Het bedrag dat SBM in totaal zou moeten betalen om van verdere rechtsvervolging af te zijn, wijkt niet wezenlijk af van de vorig jaar gemelde 275 miljoen dollar. Daarvoor is al een voorziening getroffen. Maar het gladstrijken van de laatste plooien blijkt volgens het bedrijf een complex proces waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn.

Voorwaarde voor SBM is dat een schikking definitief een streep zet onder de slepende affaire. Dat geldt zowel in de VS als in Brazilië. ”Wij willen niet zulke hoge bedragen betalen en vervolgens toch weer geconfronteerd worden met nieuwe rechtszaken van andere partijen”, zei bestuurder Erik Lagendijk in een toelichting.

Zolang de zaak niet afgesloten is in Brazilië, mag SBM geen opdrachten aannemen van het staatsoliebedrijf Petrobras. Omdat het onduidelijk is hoe lang de onderhandelingen nog gaan duren, neemt SBM voorlopig ook niet deel aan aanbestedingen die Petrobras uitschrijft.