Witwassen in Hongkong – kind kan de was doen?

Anne Scheltema BeduinCorruptie, Feature, Fraude, Internationaal, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 29 januari 2018 – De totale geldstromen die Hongkong jaarlijks binnenstromen, zijn bijna identiek aan de geldstromen die het land jaarlijks weer uitstromen. Bovendien overschrijden deze geldstromen in sommige jaren de totale waarde van de economie in het land. Een opvallend verschijnsel, opgemerkt door Jake Van Der Kamp in de South China Morning Post.

Wanneer de kapitaalinstroom in Hongkong vanuit het buitenland (directe investeringen, portfolio, derivaten, leningen en alle andere stromen) in een grafiek worden weggezet tegen de kapitaal uitstroom (beide weergegeven als percentage van het BBP), dan krijg je onderstaande grafiek. Wanneer je dezelfde stromen weergeeft van bijvoorbeeld Thailand – ontstaat er een heel ander plaatje. Hoe kunnen de geldstromen in Hongkong zo op elkaar aansluiten? En hoe kan het om zulke gigantische bedragen gaan?

Het is onmogelijk dat de lijnen toevallig zo lopen: dit zou betekenen dat buitenlandse investeerders enerzijds een ijzersterk vertrouwen hebben in de economie van Hongkong (in drie gevallen zelfs groter dan het 100% van het BBP), terwijl ongeveer tegelijkertijd binnenlandse investeerders juist helemaal geen vertrouwen hebben in de locale economie (en het geld dus weer buiten Hongkong investeren). De journalist noemt het geld van het vasteland dat in Hongkong witgewassen wordt, om vervolgens verder te reizen of – na even als “foreign investment” geposeerd te hebben – weer terug te vloeien naar het vasteland.

Een vergelijking met Thailand levert een heel ander plaatje op. Niet alleen beslaan de investering een veel lager percentage van het BBP, ook wijken de in- en uitstromen flink van elkaar af.

Hongkong

Hongkong komt regelmatig in opspraak vanwege de rol van de financiële instellingen in witwaszaken. Recent waren er bijvoorbeeld een zaak in Limburg, een zaak in Australië en de Russian laundromat, waarbij tientallen miljoenen aan Russische criminele dollars door banken gevestigd in Hongkong zijn witgewassen. Hongkong stond niet voor niets in 2015 op nummer 2 van de Financial Secrecy Index van 2015. Woensdag zal TI-NL over de nieuwe Index van 2018 berichten, dus houd de website in de gaten!