Rabobank

Schuldbekentenis Rabobank in de VS leidt mogelijk tot rechtszaak in Nederland

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 12 februari 2018 – Rabobank heeft een schikking van 298 miljoen euro getroffen met justitie in de Verenigde Staten vanwege vermeende witwaspraktijken via de Amerikaanse Rabobank-dochter Rabobank National Association (RNA) in Californië. De bank had de interne controles niet op orde waardoor voor honderden miljoenen dollars aan drugsgelden vanuit Mexico zou zijn witgewassen. In Nederland werd vorig jaar aangifte gedaan tegen de Rabobank Groep door een in Nederland woonachtig familielid van één van de slachtoffers van een drugskartel in Mexico. De vraag is of de schuldbekentenis in de VS een aanknopingspunt is voor een rechtszaak in Nederland.

De Amerikaanse autoriteiten kregen het filiaal, vlakbij de Mexicaanse grens in 2006 al in het vizier en justitie startte in 2013 een onderzoek naar verdachte transacties. Toen werd ontdekt dat een hoog aantal transacties van klanten wezen op drugssmokkel, georganiseerde misdaad en witwassen, bekende Rabobank ook schuld voor het aanvankelijk belemmeren van het onderzoek. Volgens de Amerikaanse justitie heeft Rabobank signalen genegeerd bij verdachte transacties en verborg het haar tekortkomingen in het anti-witwasprogramma. Zo leverde de bank bijvoorbeeld bepaalde informatie niet op tijd aan bij de de autoriteiten, toen deze daar om vroegen.

Rabobank erkent ernst overtredingen

Onlangs nam de bank voor dit alles al een voorziening op van 310 miljoen euro. ”De overtredingen zijn ernstig, betreurenswaardig en onaanvaardbaar”, erkent Wiebe Draijer, voorzitter van de Raad van Bestuur van Rabobank. “Rabobank is volledig gecommitteerd aan de hoogste niveaus van integriteit en aan strikte naleving van alle toepasselijke wetten, voorschriften en normen in elk van de markten en jurisdicties waarin zij actief is”, benadrukt hij.Draijer onderstreept wel dat de bevindingen betrekking hebben op gebeurtenissen die plaatsvonden vóór 2014. Inmiddels is de hele gang van zaken bij RNA volgens hem verbeterd. Dat is volgens Draijer ook door de autoriteiten bevestigd. Enkele medewerkers die toentertijd informatie hebben achtergehouden zouden bovendien niet meer bij RNA werken.

Mogelijke rechtszaak in Nederland

Met de schikking is de zaak in de VS afgerond. De vraag is nu of de zaak nog een staartje krijgt in Nederland. Vorig jaar deed Fernando Hernández, een in Nederland woonachtige Mexicaan, aangifte tegen de Rabobank Groep voor het witwassen van drugsgeld, het deelnemen aan een criminele organisatie en daarmee het bijdragen aan mensenrechtenschendingen in Mexico. Hernandez is een familielid van één van de slachtoffers van een drugskartel in Mexico. Volgens Hernández spelen financiële instellingen als Rabobank een sleutelrol bij het succes van de drugskartels. Hij roept het Openbaar Ministerie op om zowel de bank als instituut, als haar leidinggevenden te vervolgen voor medeplichtigheid aan moord en misdrijven tegen de menselijkheid.

Het Openbaar Ministerie moet nog beslissen of het de Rabobank in Nederland strafrechtelijk gaat vervolgen naar aanleiding van de aangifte. Mogelijk biedt een schuldbekentenis in de VS aanknopingspunten voor een rechtszaak in Nederland. “De schikking laat zien dat er bewijs is dat er grote fouten zijn gemaakt en strafbare feiten zijn gepleegd”, aldus Göran Sluiter, advocaat van Hernández. “Het witwassen had ook gevolgen voor de Mexicaanse burgerbevolking. Wij hopen dat het OM zo spoedig mogelijk met een besluit komt.”

Witwassen is een misdrijf met slachtoffers. Drugsorganisaties zijn extreem gewelddadig en witwassen is cruciaal voor hun functioneren. Dankzij banken die hen daarvoor de ruimte bieden, kunnen ze de miljoenenwinsten weer investeren in hun criminele bedrijfsvoering, zei Sluiter eerder.