Rabobank

Aangifte tegen Rabobank voor witwassen drugsgeld

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Internationaal, Nationaal, News, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 2 februari 2017 – SMX Collective, bijgestaan door Prakken d’Oliveira, doet aangifte tegen de Rabobank Groep voor het witwassen van drugsgeld, het deelnemen aan een criminele organisatie en daarmee het bijdragen aan mensenrechtenschendingen in Mexico. De aanleiding is een onderzoek van Amerikaanse justitie naar het witwassen van Mexicaanse drugswinsten bij een dochteronderneming van Rabobank in Calexico, Californïe. Deze actie is de eerste binnen een reeks initiatieven van het collectief om de mensenrechtensituatie in Mexico te verbeteren en straffeloosheid tegen te gaan.

Vandaag tijdens een persconferentie presenteerden de Nederlandse stichting SMX: Dutch-Mexican Solidarity en strafrechtadvocaat Göran Sluiter van Prakke D’Oliveira een aanklacht tegen de Rabobank Groep voor het witwassen van drugsgeld en het deelnemen aan een criminele organisatie. De aanklacht in Nederland is uniek, omdat het niet alleen gaat over witwassen, maar ook over de gevolgen daarvan voor de Mexicaanse bevolking.

Witwassen is een misdrijf met slachtoffers. Drugsorganisaties zijn extreem gewelddadig en witwassen is cruciaal voor hun functioneren. Dankzij banken die hen daarvoor de ruimte bieden, kunnen ze de miljoenenwinsten weer investeren in hun criminele bedrijfsvoering, aldus Sluiter.

Aangifte tegen Rabobank

Rabobank zou op grote schaal en zonder dit te melden enorme hoeveelheden contant geld in ontvangst hebben genomen, en deze vervolgens naar andere rekeningen hebben overgemaakt om de criminele afkomst van het geld te verdoezelen. De aangifte is gericht tegen de Rabobank Groep, alsmede tegen feitelijk leidinggevenden van de bank. De Rabobank Groep is verantwoordelijk voor (de filialen van) haar dochteronderneming in de Verenigde Staten.

Göran Sluiter vertegenwoordigt Fernando Hernández, een in Nederland woonachtige Mexicaan, een familielid van één van de slachtoffers van een drugskartel in Mexico. Hernández doet de aanklacht samen met het mede door hemzelf opgerichte SMX Collective, een organisatie die zich inzet voor mensenrechten in Mexico. Volgens Hernández spelen financiële instellingen als Rabobank een sleutelrol bij het succes van de drugskartels. Hij roept het Openbaar Ministerie op om zowel de bank als instituut, als haar leidinggevenden te vervolgen voor medeplichtigheid aan moord en misdrijven tegen de menselijkheid.

Bijdrage Rabobank aan mensenrechtenschendingen

Rabobank is niet de eerste bank die beschuldigd wordt van het witwassen van winsten van Mexicaanse drugskartels. In 2012 gaf de Britse bank HSBC toe 881 miljoen dollar (820 miljoen euro) te hebben witgewassen voor Colombiaanse en Mexicaanse drugskartels en kwam tot een schikking van 1,9 miljard dollar om strafrechtelijke vervolging door de Amerikaanse autoriteiten te voorkomen. Het is echter wel de eerste keer dat de Nederlandse justitie gevraagd wordt om de ernstige gevolgen van witwassen voor de Mexicaanse burgerbevolking nadrukkelijk in het strafrechtelijke onderzoek te betrekken. Het is algemeen bekend dat witwassen van drugsgeld een groot probleem is in de grensstreek tussen de Verenigde Staten en Mexico. De Rabobank Groep zou hiervoor meerdere malen zijn gewaarschuwd door de Amerikaanse autoriteiten. Daarom is SMX Collective in de veronderstelling dat de Rabobank Groep onvoldoende zorgvuldig is geweest in het voorkomen van witwassen en haar verantwoordelijkheid ernstig heeft verzaakt. Volgens het collectief heeft de bank hiermee niet alleen mogelijk een belangrijke rol gespeeld in het witwassen van drugsgeld, en daarmee bijgedragen aan het voortbestaan van de drugskartels. Ook stelt de stichting dat Raobank hiermee een aanzienlijke bijdrage geleverd heeft aan de ernstige mensenrechtenschendingen die systematisch worden gepleegd door de Mexicaanse drugskartels.

Lancering campagne: “Money Laundering is not a Victimless Crime”

Het indienen van de aangifte bij het landelijk parket van het Nederlandse Openbaar Ministerie markeert voor SMX Collective de lancering van de campagne Money Laundering is not a Victimless Crime, die uiteenlopende acties omvat ter bevordering van de mensenrechtensituatie in Mexico. Doel van de campagne is zichtbaar maken dat het witwassen van drugsgeld geen misdaad is zonder slachtoffers, gerechtigheid voor deze slachtoffers, en het verantwoordelijk houden van de financiële instellingen die zich schuldig maken witwassen.