Braziliaanse

Braziliaanse minister Blairo Maggi van Landbouw verdacht van omkoping

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws

Amsterdam, 3 mei 2018 – De Braziliaanse openbaar aanklager heeft een aanklacht ingediend tegen landbouwminister Blairo Maggi. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij corruptiepraktijken in de staat Mato Grosso als gouverneur in 2009. Hij zou onder meer een rechter van een lokale rechtbank 2,8 miljoen euro aan steekpenningen hebben betaald om met vervroegd pensioen te gaan, zodat een handlanger van Maggi zijn plaats in kon nemen. Ook de handlanger wordt vervolgd. 

Het ministerie van Landbouw schrijft in een persverklaring dat Maggi alle beschuldigingen ontkent. Volgens de Braziliaanse wet kan een zittend minister alleen worden vervolgd als het hooggerechtshof dit goedkeurt. Vooralsnog is niet duidelijk wanneer zij hier een besluit over nemen.

Braziliaanse politici onder de loep

Tegen talrijke Braziliaanse politici onder wie zittende ministers, oud-presidenten en Congresleden lopen corruptieonderzoeken. De voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva werd in januari veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het aannemen van steekpenningen. Volgens de rechter zou Lula voor circa één miljoen euro hebben aangenomen van de grote bouwonderneming OAS. Hij wordt in totaal in vijf strafzaken beschuldigd van corruptie.

Lula ging direct in hoger beroep en wil weer meedoen aan de verkiezingen, maar zal door zijn veroordeling vermoedelijk onverkiesbaar worden verklaard. Toch voert hij de peilingen aan in het politiek verdeelde land en vooral onder het armere deel van de bevolking is hij populair.

Lula en Maggi zijn niet de enige politici op hoog niveau op wie de focus ligt in de corruptieonderzoeken. De huidige president, Michel Temer wordt ook beschuldigd van corruptie, evenals Senator Aécio Neves, die het tegen voormalig president Dilma Rousseff opnam in de laatste presidentsverkiezingen. Ook over deze twee zaken zullen het Braziliaanse Congres en het Hooggerechtshof een onpartijdig besluit moeten vormen. De veroordeling van Lula is historisch daar het voor het eerst is dat een Braziliaanse (oud-)president is veroordeeld voor corruptie.

Operatie Wasstraat: Petrobras

Veel corruptieonderzoeken zijn onderdeel van een groter gerechtelijk onderzoek naar corruptie in en rondom Petrobras, dat in Brazilië Operação Lava Jato, ofwel Operatie Wasstraat wordt genoemd.  In 2014 begon een onderzoek naar het witwassen van geld bij tankstations en autowasserijen, waarbij per toeval bewijs werd gevonden van een groot web van corruptie en steekpenningen tussen het staatsoliebedrijf Petrobras en hooggeplaatste politici.

Inmiddels is het onderzoek ruim 4 jaar bezig en is er een uitgebreide illegale samenwerking tussen de overheid en bedrijven ontdekt ter waarde van 3 miljard euro. Naar aanleiding van de bevindingen zijn zo’n 40 betrokkenen in de gevangenis beland, en worden bijna 200 leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden onderzocht voor corrupte praktijken.