teveel Ballast

Meer dan geëist: ex-bestuurder Ballast Nedam achter de tralies

Anne Scheltema BeduinAlgemeen, Corruptie, Feature, Nieuws, Rechtspraak, Witwassen

Amsterdam, 12 juli 2018 – Dinsdagmiddag is ex-bestuurder Martin W. van Ballast Nedam door de rechtbank veroordeeld tot 2 maanden, een boete en een beroepsverbod wegens corruptie. Daarnaast moet de ex-bestuurder ongeveer €5 miljoen aan onrechtmatig verkregen vermogen afstaan. De uitspraak valt deels hoger uit dan wat het Openbaar Ministerie (OM) had geëist, wat bijzonder is. De andere verdachte ex-bestuurder, Robby A., werd vrijgesproken.

Meer dan nodig

Op het raakvlak van overheid en bouwsector zien we vaak corruptie. Helaas zien we nog te vaak dat de schuldige individuen zich verschuilen achter het bedrijf. Deze week zag het toneel er echter anders uit. De overheid en de bouwsector, dit keer vertegenwoordigd door een ex-bestuurder van Ballast Nedam, troffen elkaar in de rechtbank. Dinsdagmiddag was de uitspraak in het proces omtrent het witwassen van achterovergedrukte steekpenningen, met in de hoofdrol ex-bestuurder Martin W.. De rechter veroordeelde W. tot twee maanden onvoorwaardelijk en tien maanden voorwaardelijk. Dit is opmerkelijk gezien het feit dat het OM “maar” twaalf maanden voorwaardelijk had geëist. W. moet ook een boete van €100.000 betalen en zal vijf jaar lang geen statutair bestuurder mogen zijn bij een rechtspersoon. Verder zal hij de €5.149.742 aan steekpenningen moeten inleveren die aangetroffen werden op zijn Zwitserse bankrekening. Dit omdat de herkomst van het geld onduidelijk is.

Lucratieve sector

Het is jammer dat de bouwsector haar eigen naam niet een keer in de steigers zet. De afgelopen jaren berichtte Transparency International Nederland (TI-NL) meermaals over verschillende misstanden bij bouwbedrijven. Zo kwamen in 2017 en 2018 onder andere verduistering bij Vestia, de Rotterdamse affaire met RWC en fraude bij Amsterdamse bouwbedrijven aan het licht. Maar niet alleen in Nederland heeft de bouwsector geen schone lei, ook in bijvoorbeeld Spanje is corruptie in de bouw een probleem. In Slowakije werd eerder dit jaar zelfs een onderzoeksjournalist vermoord die schreef over het onderwerp.

In een sector waar op zo’n manier geld verdiend kan worden probeert iedereen zijn graantje mee te pikken. Zo ook accountant KPMG. Het OM trof een schikking met het accountantskantoor dat van de steekpenningen wist, maar die verhulde met een schaduwboekhouding. De organisatie Human maakte een indrukwekkende documentaire over de hele zaak die vertoond werd op NPO 2.

Overigens is de bouwsector niet de enige sector waarbij veel corruptie voorkomt. Echter is het wel zo dat ze hoog scoren op de Bribe Payers Index (BPI) die TI publiceert. De vuistregel is dat hoe meer interactie er is tussen een sector en de overheid, hoe meer corruptie in deze sector voorkomt.