Rotterdamse haven

Vier havenmedewerkers Rotterdam aangehouden op verdenking van corruptie

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Integriteit, Nationaal, Nieuws

Amsterdam, 19 juli 2018 – In een onderzoek naar corruptie in de Rotterdamse haven heeft de recherche vier havenmedewerkers van een containerbedrijf aangehouden op verdenking van het invoeren van drugs via de haven in Rotterdam. De mannen worden onder meer verdacht van het verstrekken van informatie aan criminelen over de invoer van cocaïne. De aanhoudingen zijn vorige week al gedaan maar pas gisteren naar buiten gebracht.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kwam er in april informatie binnen over een groep criminelen die samen met corrupte havenmedewerkers drugs zou invoeren via de haven in Rotterdam. Behalve de vier havenmedewerkers zijn nog twee verdachten aangehouden. Het gaat om mannen uit Rotterdam, Schiedam, Rijswijk en Ridderkerk. De verdachten zijn vorige week vrijdag voorgeleid en blijven in ieder geval nog ruim een week vastzitten.

Georganiseerd verstrekken van informatie aan criminelen

Justitie verdenkt de mannen van “het in georganiseerd verband verstrekken van gegevens aan criminelen”. Volgens het OM leverden de verdachten informatie waarmee containers met drugs uit de haven gehaald konden worden. De havenmedewerkers zouden onder meer betrokken zijn bij de drugssmokkel van 150 kilo aan cocaïne die verstopt zat tussen een lading ananassen. Vier van de verdachten werkten bij een containerbedrijf in de haven. Bij doorzoeking van hun woningen zijn een “automatisch vuurwapen, twee handvuurwapens en een groot contant geldbedrag aangetroffen”.

Corruptie bij havenmedewerkers groot probleem

Corruptie is in de Rotterdamse haven een groot probleem. Door alle veiligheidsmaatregelen die de laatste jaren zijn genomen, zoals het plaatsen van hekken en camera’s en controles, hebben criminelen hulp van binnenuit nodig om hun drugs het land in te krijgen.

Vorige week werd nog een medewerker van een fruithandel opgepakt omdat hij had geholpen met de smokkel van 100 kilo cocaïne. Ook zijn douanemedewerkers aangehouden voor corruptie. Uit nieuw onderzoek van het OM zou blijken dat criminelen ook daar nog steeds handlangers hebben.

Onderzoek naar corruptie in Rotterdamse haven

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat criminele organisaties contacten binnen bedrijven nodig hebben. De universiteit deed onderzoek naar corruptie door medewerkers van rechtshandhavingsorganisaties en bracht vorig jaar een rapport uit waarin een direct verband wordt gelegd tussen de genomen maatregelen in de Rotterdamse haven en de corruptie.

Dankzij risicoanalyse en verscherpt toezicht is de drempel voor criminaliteit in de haven aanzienlijk hoger komen te liggen. De keerzijde van dit succes is dat criminelen steeds meer aangewezen zijn op contacten binnen het haventerrein om de drugs veilig te stellen en te verplaatsen. Dat kunnen douaniers zijn, maar ook andere personen werkzaam in de logistiek van het havenproces, stellen de onderzoekers. Dankzij deze contacten kunnen criminelen achterhalen waar containers staan, regelen dat ze niet door de douane worden gecontroleerd of de codes achterhalen die nodig zijn om de containers op te halen. Uit het onderzoek naar enkele corruptiegevallen komt een beeld naar voren van vooral de iets oudere douanier met een langere staat van dienst die voor criminelen interessant is. Leeftijd en werkervaring zijn een pre.