fraudespel

Directie Pathé voor 19 miljoen euro om de tuin geleid met fraudespel

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Internationaal, Nationaal, Nieuws

Amsterdam, 12 november 2018 – De Nederlandse directie van bioscoopketen Pathé is voor ruim 19 miljoen euro opgelicht met een fraudespel, blijkt uit een vonnis van de Amsterdamse rechtbank. Uit de uitspraak blijkt dat de tweekoppige directie slachtoffer is geworden van zogeheten CEO-fraude. 

CEO-fraude is er in verschillende varianten. Vaak ontvangt een medewerker op de financiële administratie van een bedrijf een e-mail van de allerhoogste baas, de CEO of CFO. Deze draagt hem of haar op een fors bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening.

Het fraudespel

Op 8 maart ontving de directie een e-mail van het ‘hoofdkantoor’ met het verzoek 800.000 euro over te maken om een overname in Dubai te betalen. Er werd om strikte vertrouwelijkheid gevraagd. Niemand mocht ervan op de hoogte komen, zodat ze daarmee een voordeel zouden behalen op de concurrentie, aldus de fraudeurs.

Hoewel de directie twijfels zouden hebben gehad bij het verzoek, besloot het uiteindelijk toch mee te werken. Meerdere verzoeken volgden vanaf gefingeerde e-mailadressen, geschreven door personen die zich voordeden als de directeur van het hoofdkantoor. In een tweede transactie ging het om bijna 2,5 miljoen euro.

Er werd om enorme bedragen verzocht en de Nederlandse directie bleef voldoen aan de verzoeken. De fraudeurs beweerden de bedragen een aantal weken later terug te zullen storten. Uiteindelijk vroeg de directie bij het Franse moederbedrijf om geld. Toen het hoofdkantoor aan de bel trok en vroeg waar het verzoek vandaan kwam, werd duidelijk dat het om fraude ging. In totaal ging het om een bedrag van ruim 19,2 miljoen euro.

Directieleden op non-actief gesteld

De Nederlandse directieleden werden afgelopen voorjaar op non-actief gesteld en later ontslagen door het Franse moederbedrijf. De financieel directeur vocht zijn ontslag aan en de rechter heeft bepaald dat hij tot 1 december 2018 moet worden doorbetaald. Volgens de rechter heeft hij wel verwijtbaar gehandeld.

Volgens de rechter is niet aangetoond dat de twee betrokken zijn geweest bij de fraude. “Pathé lijkt het doelwit te zijn geworden van een professionele bende van fraudeurs, welke door geraffineerde communicatie het vertrouwen van enkele Pathé-medewerkers wisten te winnen”, valt te lezen in het vonnis.