Trafigura

Onderzoek naar Trafigura, Vitol en Glencore voor omkoping Petrobras

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Nieuws

Amsterdam, 6 december 2018 – De internationale grondstoffenhandelaren Trafigura, Vitol en Glencore worden onderzocht door de Braziliaanse autoriteiten voor mogelijke betrokkenheid bij de grootschalige omkoping rondom staatsolieconcern Petrobras. Zij zouden mogelijk steekpenningen hebben betaald aan bestuurders van Petrobras in ruil voor opdrachten.

Volgens de autoriteiten worden de drie grondstofbedrijven verdacht van het betalen van steekpenningen voor meer dan 15 miljoen tussen 2011 en 2014, met meer dan 160 transacties bij de koop en verkoop van olieproducten. Er zijn elf mensen opgepakt door de Braziliaanse federale politie en er zijn huiszoekingsbevelen uitgegeven.

Het onderzoek naar de omkopingszaak bij Petrobras staat bekend onder de naam Lava Jato. Bestuurders van de oliemaatschappij hebben onder meer hoge politici en politieke partijen omgekocht. Vervolgens werd dit in de boekhouding van Petrobras verborgen voor de autoriteiten en investeerders. Het is de grootste omkoopzaak uit de Braziliaanse geschiedenis.

SBM Offshore

Petrobras verklaarde eerder dat het nauw samenwerkt met de autoriteiten in het smeergeldonderzoek maar de drie bedrijven wilden geen van allen inhoudelijk commentaar geven op de kwestie. Een van de drie grondstofhandelaren, Glencore, ligt al langer onder vuur vanwege haar mijnbouwactiviteiten in koper en kobalt in Congo. In mei 2017 meldde persbureau Bloomberg dat de Britse justitie ook een onderzoek naar het grondstoffenbedrijf heeft ingesteld. Dit onderzoek ziet op een mogelijk omkoopschandaal waarbij de bevriende Israëlische miljardair en diamantair Dan Gertler en de Congolese president Joseph Kabila betrokken zouden zijn.

Ook andere niet nader genoemde bedrijven worden volgens de autoriteiten onderzocht op verdenking van betrokkenheid bij de zaak. De Nederlandse maritiem oliedienstverlener SBM Offshore was in het verleden eveneens betrokken bij de smeergeldaffaire en trof daarvoor megaschikkingen. Afgelopen oktober werden twee voormalig leidinggevenden van SBM in de Verenigde Staten veroordeeld vanwege hun rol in het internationale omkoopschandaal. In september dit jaar trof Petrobras een grote schikking met de Braziliaanse en Amerikaanse autoriteiten.