Glencore

Grondstoffenbedrijf Glencore gedagvaard in corruptiezaak

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Nieuws

Amsterdam, 5 juli 2018 – Het internationale grondstoffenbedrijf Glencore heeft in een mogelijke witwas- en corruptiezaak een dagvaarding van het Amerikaanse ministerie van Justitie ontvangen. Vanwege het aangekondigde corruptieonderzoek en de vrees voor een hoge boete die daaruit voort zou kunnen vloeien, verloren beleggers op de beurs in Londen deze week het vertrouwen in Glencore en kelderde de koers van het aandeel met 12%, de grootste duikvlucht in de afgelopen twee jaar.

De documenten die het Amerikaanse ministerie van justitie heeft opgevraagd bij de grondstoffenhandelaar houden verband met mogelijke corruptie en witwaspraktijken in Nigeria, de Democratische Republiek Congo (DRC) en Venezuela, die teruggaan tot 2007. In een verklaring liet Glencore weten de dagvaarding te bestuderen en later met meer informatie komen.

Glencore al langer onder vuur

Glencore ligt al langer onder vuur vanwege haar mijnbouwactiviteiten in koper en kobalt in Congo. In mei 2017 meldde persbureau Bloomberg dat de Britse justitie ook een onderzoek naar het grondstoffenbedrijf heeft ingesteld. Dit onderzoek ziet op een mogelijk omkoopschandaal waarbij de bevriende Israëlische miljardair en diamantair Dan Gertler en de Congolese president Joseph Kabila betrokken zouden zijn.

Beide heren waren eerder al onderwerp van corruptieonderzoeken. Volgens de Amerikaanse justitie gebruikte Gertler zijn vriendschap met Kabila om op corrupte wijze rijkdom te verwerven. Om die reden plaatste de VS de Israëlische zakenman op een sanctielijst eind 2017.

Ook Glencore is in een reeks andere procedures verwikkeld. Zo probeert de grondstoffenhandelaar al vanaf april, toen de Verenigde Staten sancties aan een aantal Russische bedrijven en personen hebben opgelegd, de banden met de Russische oligarch Oleg Deripaska te verbreken. Tegelijkertijd voert het bedrijf een procedure tegen Gertler over een dispuut in een Congolese kopermijn.

Reikwijdte onderzoek

Door de koersval gingen miljarden aan beurswaarde in rook op. Het is de sterkste koersdaling in lange tijd. De hevige reactie van de beleggers wordt door analisten verklaart door de reikwijdte van het onderzoek. Uit het nieuws rondom de dagvaarding blijkt immers dat het Amerikaanse ministerie van justitie niet alleen onderzoek wil doen naar corruptie in Congo, maar ook in Nigeria en Venezuela, over een periode van meer dan tien jaar. Dat heeft alle schijn van een fors onderzoek, waarbij een eventuele boete fors kan zijn.

De hoogste boete die de VS ooit uitdeelde vanwege corruptie, ging naar het Braziliaanse constructiebedrijf Odebrecht en dochterbedrijf Braskem. Vorig jaar werd bepaald dat het bedrijf een totaalboete van €3,35 miljard moet betalen aan Amerikaanse, Braziliaanse en Zwitserse autoriteiten vanwege betrokkenheid bij het grote omkoopschandaal rond staatsolieconcern Petrobras.