Rotterdamse haven

‘Weerstand tegen onderzoek naar corruptie in de Rotterdamse haven’

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Integriteit, Nationaal, Omkoping, Onderzoeken, Overheid

Amsterdam, 17 mei 2019 – Na meer dan drie jaar onderzoek gedaan te hebben naar corruptie in de Rotterdamse haven leggen onderzoekers van Politie en Wetenschap hun werk neer. De aanleiding hiervan is naar verluidt de sterke weerstand zijn de zij menen te ondervinden van betrokkenen, waardoor het onmogelijk zou zijn goed onderzoek uit te voeren.

In totaal hebben de onderzoekers bijna 120 personen gesproken in opdracht van Politie en Wetenschap. Tijdens deze gesprekken probeerden de onderzoekers ‘nieuwe’ incidenten uit de periode 1996-2016 aan het licht te brengen. Toen bleek dat er voldoende voorbeelden te vinden waren van zaken die nooit zijn onderzocht, werd het de onderzoekers naar verluidt onmogelijk gemaakt fatsoenlijk onderzoek te doen. Zo zou er bijvoorbeeld geen medewerking zijn verleend aan het verkrijgen van schriftelijke bronnen waardoor het moeilijk werd om voldoende concrete informatie te verkrijgen. Om deze reden is uiteindelijk afgezien van het publiceren van een onderzoeksrapport.

Rotterdamse haven en corruptie

De tegenzin van de douane en politie in de Rotterdamse haven geeft volgens de onderzoekers aan hoe kwetsbaar de Rotterdamse haven is voor drugssmokkel en andere criminele praktijken. Alleen een parlementair onderzoek zou over voldoende kracht beschikken om de onderste steen boven te krijgen.

Dat de Rotterdamse haven gevoelig is voor criminele activiteiten werd door de jaren heen al veelvuldig aangetoond door corruptieschandalen waarbij douane en politie betrokken waren. Zo werden er bijvoorbeeld afgelopen maart nog drie douaniers gearresteerd op verdenking van witwassen. Dit gebeurde nadat er begin dit jaar een strafrechtelijk onderzoek was gestart na het vinden van opvallende contante opnamen door de personen in kwestie. Daarnaast werden er stortingen op hun bankrekening gevonden die niet in verhouding stonden tot het salaris van een douanier. Toen er over werd gegaan tot huiszoekingen, werd er beslag gelegd op meer dan €150.000 aan contact geld, horloges, sieraden en mobiele telefoons.

Gerrit G.

Echter, het meest bekende voorbeeld van corruptie in de Rotterdamse haven blijft Gerrit G., die in 2017 veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van 14 jaar. In ruil voor 7,5 procent van de straatwaarde van hetgeen hij binnenliet, zorgde de douanier ervoor dat grote hoeveelheden drugs het land binnen konden stromen.  Gerrit G. zou het middelpunt zijn geweest van een groot drugsnetwerk waar meerdere medewerkers van de douane aan zouden deelnemen. Naast het binnen smokkelen van drugs zou G. ook tips gegeven hebben over hoe het beste de douane in de Rotterdamse haven te omzeilen. Aanvankelijk was er de hoop dat de douanier als kroongetuige zou kunnen functioneren. G. gaf namelijk na zijn arrestatie aan dat hij de illegale praktijken van andere corrupte ambtenaren aan het licht zou brengen, maar besloot uiteindelijk te zwijgen.