Rotterdamse haven

Opnieuw drie douaniers in Rotterdamse Haven verdacht van corruptie

Anne Scheltema BeduinAlgemeen, Corruptie, Feature, Integriteit, Internationaal, Rechtspraak, Witwassen

Amsterdam, 21 januari 2019 (door: Maartje de Vroege) – Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk financieel onderzoek gestart naar drie douaniers die werkzaam zijn in het Rotterdamse havengebied. Zij worden onder meer verdacht van witwassen. Hiermee wordt de lijst van corrupte douaniers wederom uitgebreid.

De drie verdachten zijn 31, 34 en 37 jaar oud en afkomstig uit Rotterdam, Schiedam en Den Haag. Zij kwamen in beeld nadat opvallende contante opnamen en stortingen op hun bankrekeningen werden ontdekt. De extreem hoge bedragen stonden niet in verhouding tot hun legale inkomsten, waardoor het vermoeden ontstond dat deze afkomstig waren uit criminele activiteiten. Naar aanleiding van deze verdenking hebben de Rijksrecherche en de FIOD op 16 januari drie woningen en een bedrijfspand doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op meer dan €150.000 contact geld, horloges, sieraden en diverse mobiele telefoons.

Wijdverbreide corruptie

De Rotterdamse Haven kampt al lange tijd met corruptieschandalen. Recente affaires rondom Gerrit G. en Gert V. brachten slechts het topje van de ijsberg aan het licht.

Corrupte douanier Gerrit G. is in 2017 veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor het doorlaten van scheepsladingen drugs en het witwassen van crimineel geld. Zijn functie bestond uit het bepalen welke container wel en welke niet gecontroleerd moest worden, wat hem een aantrekkelijke bondgenoot maakte voor drugscriminelen. De corruptiezaak rondom Gerrit G. was de grootste tot nu toe. Niet alleen vanwege de enorme hoeveelheden drugs die door hem in Nederland werden binnen gelaten, maar ook vanwege de consequenties: er ontstond ruzie tussen drugscriminelen met twee liquidaties tot gevolg.

Zijn collega Gert V. staat morgen terecht voor het jarenlang verlenen van hulp bij het doorlaten van containers met drugs. Beide heren verdienden tonnen dan wel miljoenen met hun corrupte activiteiten en hielden er een luxe levensstijl op na. Bij zijn arrestatie in december 2016 zinspeelde Gerrit G. op corruptie op een nog hoger niveau. Dat is toentertijd niet door het OM ontdekt. Dat het lek nog lang niet is gedicht, blijkt nu.

Rotterdamse Haven als distributiecentrum van drugs

Een groot deel van de naar Nederland gesmokkelde cocaïne komt via de Rotterdamse haven binnen. De consumptie van cocaïne op de Nederlandse markt wordt geschat op 3,6 ton per jaar. Jaarlijks wordt veel meer cocaïne in beslag genomen dan de hoeveelheid die in Nederland wordt geconsumeerd, waaruit blijkt dat de Rotterdamse haven voor de verspreiding van cocaïne een van de centra van Europa is. Medewerkers van containerbedrijven, vrachtwagenchauffeurs en douanemedewerkers zijn een onmisbare schakel geworden bij de drugssmokkel. Criminelen hebben hun hulp nodig om de drugs van de haventerreinen af te krijgen en zijn bereid daarvoor flink te betalen.

Om criminaliteit binnen de haven tegen te gaan is enkele jaren geleden het programma Integere Haven in het leven geroepen. Dit is een samenwerking tussen het OM, politie, Douane, Deltalinqs, de gemeente en het Havenbedrijf om de veiligheid en integriteit in het havengebied te vergroten. Ondanks verwoede pogingen is corruptie in de haven nog lang niet uitgebannen.