Corruption Perceptions Index 2019

Aankondiging: lancering Corruption Perceptions Index 2019 op 23-01-2020

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, CPI, Feature, Internationaal, Media, Nationaal, Nieuws

Amsterdam, 16 januari 2020 – Over precies één week, op 23 januari 2020, lanceert Transparency International voor de 25ste keer haar jaarlijkse Corruption Perceptions Index (CPI). Dit jaar rangschikt de index 180 landen en gebieden op het vermeende niveau van corruptie in de publieke sector. In 2018 werden Somalië en Syrië gezien als de meest corrupte landen en Denemarken als het minst corrupte land. Wie prijkt in 2019 bovenaan de lijst en waar staat Nederland dit jaar? Ontdek het op 23 januari 2020 wanneer we de CPI 2019 lanceren!

Over de hele wereld leven zo’n 6 miljard mensen met ernstige corruptieproblemen. Wereldwijd moeten bijna 1 op de 4 mensen steekpenningen betalen om toegang tot openbare diensten te verkrijgen.

De CPI uitgelegd

De Corruption Perceptions Index van Transparency International is een wereldwijd erkende benchmark voor corruptie en kan dienen als een risk management tool bij de invulling van risicobeoordelingsprocessen binnen bedrijven of overheden. De CPI biedt een jaarlijkse momentopname van de relatieve mate van corruptie door landen van over de hele wereld te rangschikken. De index rangschikt 180 landen op basis van gepercipieerde corruptie en omkoping in de publieke sector. In de CPI worden dus ervaringen en waarnemingen gerapporteerd, en geen harde cijfers. Op basis van 13 enquêtes met experts en onderzoeken door denktanks, kijkt de analyse dit jaar naar de relatie tussen politiek, geld en corruptie, met data over politieke campagnefinanciering en de publieke toegang tot besluitvorming.

De CPI gaat over corruptie binnen de publieke sector. Corruptie-incidenten binnen de private sector hebben over het algemeen geen invloed op de score van een land. De CPI meet het waargenomen niveau van corruptie. Een verandering in score weerspiegelt daarmee dus een verandering in de perceptie van mensen uit het bedrijfsleven en nationale deskundigen, wiens beschouwingen onderdeel uitmaken van de Corruption Perceptions Index. We weten dat deze waarnemingen een goede maatstaf zijn voor de werkelijke mate van corruptie, maar veranderingen in de perceptie kunnen bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door veranderingen in de beschikbare informatie over corruptie in een land.

De score van de Corruption Perceptions Index is opgebouwd uit dertien verschillende bronnen. Alle bronnen beoordelen de perceptie van corruptie in de publieke sector, maar hebben betrekking op verschillende aspecten van het probleem (en zijn afkomstig van verschillende perspectieven en mensen, zoals het bedrijfsleven versus academische deskundigen), die zouden kunnen leiden tot een iets andere beoordeling. Juist het feit dat de CPI-score is gebaseerd op meerdere bronnen, die verschillende aspecten van corruptie dekken, geeft kracht aan de index. Het dient als een rijke en betrouwbare bron bij het begrijpen van relatieve corruptieniveaus rond de wereld.

Benieuwd waar Nederland dit jaar staat op de Corruption Perceptions Index 2019? Ontdek het op 23 januari 2020 wanneer we de nieuwe CPI lanceren!

Corruption Perceptions Index 2019
Online beschikbaar op 23 januari 2020 (06:01 uur)
Via www.transparency.nl of www.transparency.org/cpi

Ondersteunend materiaal zal beschikbaar zijn en interviews kunnen worden georganiseerd. Voor eventuele persvragen kan contact op worden genomen met Serv Wiemers, directeur TI-NL, via s.wiemers@transparency.nl

Wil je meer weten? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom corruptie, fraude en omkoping. Wil je onze strijd tegen corruptie ondersteunen? Word dan lid van Transparency International Nederland.