gemeente Den Haag

Topambtenaar stapt op na integriteitsonderzoek gemeente Den Haag

Lotte RooijendijkAlgemeen, Feature, Integriteit, Nationaal, Nieuws, Overheid

Amsterdam, 1 mei 2020 – Na een integriteitsonderzoek van de gemeente Den Haag naar de rol van een topambtenaar bij de bouw van een cultuurcomplex, is vandaag bekend geworden dat de ambtenaar vertrekt. Hij zou “niet transparant” hebben gehandeld bij de bouw van onderwijs-en cultuurcomplex Amare. Dat blijkt volgens NRC onder meer uit een brief die burgemeester Johan Remkes vandaag naar de Haagse gemeenteraad stuurde.

De bouwonderneming VolkerWessels zou door de vastgoedambtenaar zijn bevoordeeld zijn bij de bouw van het onderwijs- en cultuurcomplex Amare, het vroegere Spuiforum in Den Haag tegenover het Haagse stadhuis. De gemeente besloot daarop intern onderzoek te doen. De ambtenaar werd van het project gehaald, maar mocht in de tussentijd nog wel aan andere vastgoeddossiers blijven werken.

Niet transparant gehandeld

De ambtenaar die opstapt naar aanleiding van het integriteitsonderzoek is Henk Harms, directeur ontwikkeling en realisatie van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO). Uit de brief van Remkes aan de gemeenteraad zou blijken dat de ambtenaar “op meerdere vlakken niet transparant heeft gehandeld, bijvoorbeeld door het toevoegen van passages aan verslagen”.  Daarom zijn Harms en de gemeente “gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat voortzetting van het dienstverband niet verstandig is”. Uit het rapport blijkt niet dat de ambtenaar VolkerWessels heeft bevoordeeld.

In november meldde NRC al dat er een onderzoek liep naar Harms, vanwege signalen dat de ambtenaar de aannemer VolkerWessels zou hebben bevoordeeld bij de bouw van het onderwijs- en cultuurcomplex Amare. Ook zou de ambtenaar thuiswedstrijden van Feyenoord in de skybox van VolkerWessels in de Kuip hebben bezocht, zonder dat aan de Haagse gemeente te melden.

Ambtenaar vervulde sleutelpositie Haagse vastgoedmarkt

Harms vervulde acht jaar lang een sleutelpositie op de Haagse vastgoedmarkt en zou cijfermatig de achtergrond van vrijwel alle bouwprojecten in Den Haag kennen. Ook werd hij gezien als probleemoplosser op het gebied van vastgoed voor verschillende wethouders, mede dankzij zijn uitgebreide netwerk onder bouwers en projectontwikkelaars.

Harms is niet de enige voor wie het integriteitsonderzoek consequenties heeft. Ook de door de gemeente ingehuurde projectdirecteur, die in het najaar van 2019 de hechte banden tussen Harms en VolkerWessels aan de kaak stelde, keert niet terug. Deze man heeft volgens Remkes “op meerdere momenten niet transparant gehandeld”. Zo zou hij op niet op juiste wijze melding hebben gemaakt van de mogelijke misstanden bij de dienst DSO.

Zoveelste kwestie in gemeente Den Haag

De integriteitskwestie is de zoveelste in korte tijd in gemeente Den Haag. In het najaar van 2019 werd bekend dat de toenmalige wethouders Rachid Guernaoui en Richard de Mos van corruptie werden verdacht. Ze zouden tegen betaling horecavergunningen hebben geregeld en vertrouwelijke informatie hebben verschaft. De twee werden op non-actief gezet, de coalitie klapte en uiteindelijk namen ze ontslag. De Mos is inmiddels teruggekeerd als raadslid van zijn partij Groep de Mos. Volgens het AD heeft uitgerekend die partij heeft nu een spoeddebat aangevraagd over de politieke verantwoordelijkheid in de zaak rondom VolkerWessels. De lokale partij vraagt zich af: “Welke veenbrand woedt er op het stadhuis?” Hiermee wordt niet alleen gerefereerd aan deze kwestie maar ook aan een dubieuze vastgoeddeal rond het pand aan het Noordeinde van tassenmaker Omar Munie. Daar werd vorige week nog een raadsonderzoek voor aangevraagd.

Verder stapte burgemeester Pauline Krikke in diezelfde periode op na een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de vonkenregen in Scheveningen tijdens de jaarwisseling van 2018-2019. In 2019 werd aangifte gedaan tegen de vertrouwenscommissie die uiteindelijk Krikke koos als nieuwe burgemeester van gemeente Den Haag, omdat één van de leden twee namen zou hebben gelekt van mensen die ook in de race waren voor het burgemeesterschap, namelijk toenmalig minister Ronald Plasterk en staatssecretaris Martin van Rijn.