1mdb

Maleisische oud-premier Najib veroordeeld voor corruptie in 1MDB-zaak

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Internationaal, Politiek, Rechtspraak

Utrecht, 28 juli 2020 – Oud-premier Najib Razak van Maleisië is vandaag door de rechtbank in Kuala Lumpur tot twaalf jaar cel veroordeeld vanwege zijn rol bij het fraudeschandaal rond het staatsinvesteringsfonds 1 Malaysia Development Berhad, ook bekend als 1MDB. Najib heeft het miljardenfonds, bedoeld om de Maleisische economie mee te stimuleren, volgens de rechter geplunderd. 

Najib Razak staat ook terecht in verschillende andere zaken en moet zich verdedigen tegen in totaal 42 beschuldigingen, waaronder machtsmisbruik, witwassen en zelfverrijking.

Najib had al aangekondigd dat hij bij een veroordeling in beroep gaat. Experts achten het waarschijnlijk dat de rechter in hoger beroep Najib vrij zal spreken, met name nu Najib sinds februari 2020 weer tot parlementslid is verkozen.

Goldman Sachs schikt met Maleisië

Vorige week nog werd bekend dat Goldman Sachs voor 3,9 miljard dollar (3,4 miljard euro) heeft geschikt met het Maleisische ministerie van Financiën. De Amerikaanse zakenbank erkent dat twee voormalige medewerkers misstappen hebben begaan bij drie transacties, meldde het ministerie vrijdag. Dit zou ertoe hebben geleid dat miljarden konden worden weggesluisd. De bank maakte het geld over aan het ministerie en wordt daardoor niet langer vervolgd voor fraude in de zaak.

1MDB: staatsontwikkelingsfonds opgericht door oud-premier

Najib Razak werd in 2009 premier van Maleisië en richtte vrijwel direct na zijn aanstelling het investeringsfonds 1MDB op, bedoeld om buitenlandse investeerders aan te trekken voor staatsprojecten. In 2015 kwam het fonds in betalingsproblemen door oplopende schulden. The Wall Street Journal berichtte daarna over aanwijzingen dat er zo’n 700 miljoen dollar was weggesluisd naar rekeningen van de toenmalig premier. Ook zou Najib zijn stiefzoon en filmproducent Riza Aziz miljoenen hebben gegeven uit het staatsfonds, waarmee onder andere in de film The Wolf of Wall Street is geïnvesteerd. Het geld zou zijn witgewassen via een serie van complexe transacties en frauduleuze brievenbusmaatschappijen met bankrekeningen in Zwitserland, Luxemburg, Singapore en de Verenigde Staten. Ook ING-rekeningen zouden hiervoor zijn gebruikt.

Een eerder onderzoek door de Maleisische anticorruptiecommissie, in de tijd dat Najib nog premier was, leidde tot de conclusie dat de premier onschuldig was. Die uitspraak leidde tot grote demonstraties in het Aziatische land in 2015. In mei 2018 verloor Najib de verkiezingen. Een dag na de nederlaag kreeg Najib een uitreisverbod en werd een strafrechtelijk onderzoek naar hem gestart.