politie

Corruptie bij Nederlandse politie ontdekt bij omvangrijk EncroChat-onderzoek

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Extern nieuws, Feature, Integriteit, Media, Nationaal, Nieuws

Amsterdam, 22 september 2020 (door Jens Blom) – Afgelopen week bevestigde de politie eerdere berichtgeving van de Telegraaf over corruptie binnen de eigen organisatie. Signalen van corruptie werden ontdekt tijdens een grootschalig EncroChat-onderzoek naar versleuteld berichtverkeer tussen criminelen. Verwacht wordt dat een aantal van deze signalen leidt tot strafrechtelijke onderzoeken, die zullen worden verricht door een speciaal team onder verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche.

Deze zomer maakte de politie bekend dat ze na het kraken van EncroChat maandenlang live had kunnen meelezen met de communicatie tussen criminelen. Op de berichtendienst die voornamelijk door de onderwereld werd gebruikt, konden criminelen in het geheim communiceren. Door de enorme hoeveelheid informatie die is ontcijferd heeft de politie veel zaken kunnen oplossen. Naast het ontcijferen van versleutelde gesprekken tussen criminelen kwamen bij het onderzoek echter ook signalen van corruptie binnen de organisatie van de politie aan het licht, zo meldde De Telegraaf vorige week.

Gelekte informatie

Naar verluidt gaat het hierbij onder meer om het lekken van politie-informatie naar criminelen. Volgens Korpschef Henk Van Essen maakt het onderzoek duidelijk dat hoewel corruptie van alle tijden is, het erop lijkt dat die de laatste jaren in omvang toeneemt. De politie heeft een speciaal anti-corruptie team opgericht om verder onderzoek te doen. Veel van de totaal 23 miljoen onderschepte berichten moeten nog nader worden geanalyseerd, dus het is te vroeg om iets te zeggen over de aard en omvang schrijft Van Essen op de website van de politie. Naast lekken bij de politie zou er volgens De Telegraaf ook ‘zeer pikante’ informatie zijn ontdekt over advocaten, makelaars en notarissen die contact zouden hebben gehad met het criminele circuit.

Corruptie bij de politie is niet nieuw

Dit is niet de eerste keer dat grootschalige corruptie bij de politie aan het licht komt. Nog in maart 2019 werd bekend dat een jonge aspirant-agent maandenlang politie-informatie had doorverkocht aan tientallen criminelen. Ook werd in mei dit jaar een politiemol veroordeeld tot vijf jaar celstraf, omdat hij in ruil voor geheime informatie tienduizenden euro’s aan steekpenningen had aangenomen van criminelen. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, krijgen politie en justitie te weinig middelen van het kabinet om corruptie effectief aan te pakken.

De op handen zijnde intensivering van de screening van politieambtenaren op integriteit in de Politiewet 2012 moet bijdragen aan het voorkomen van corruptie bij de politie. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om naast nieuwe medewerkers zelf, ook hun omgeving te screenen. Daarnaast is in de nieuwe wet het uitvoeren van herhaalonderzoeken beter geregeld. Het voorstel is al aangenomen door de Tweede Kamer, en zal op 13 oktober door de Eerste Kamer worden behandeld. De vraag is echter of dit voldoende is om het probleem te bestrijden.