Nederland

Openbaar Ministerie eist in hoger beroep vijf jaar cel tegen politiemol

Lotte RooijendijkAlgemeen, Feature, Nationaal, Nieuws, Omkoping, Rechtspraak

Amsterdam, 24 april 2020 – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze week in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch vijf jaar cel geëist tegen politiemol Mark M. De voormalig aspirant-agent zou in ruil voor geheime politie-informatie tienduizenden euro’s aan steekpenningen hebben aangenomen van criminelen.

Het is de eerste grote strafzaak in Nederland die inhoudelijk wordt behandeld sinds het ingaan van de coronamaatregelen en de sluiting van gerechtsgebouwen op 17 maart jl. Het Bossche gerechtshof vond het ‘maatschappelijk onverantwoord’ om de zaak verder uit te stellen. Mark M., die momenteel in Oekraïne woont, was via een videoverbinding bij de rechtszaak.

Eerdere veroordeling politiemol

De politiemol zou bijna drie jaar hebben meegekeken in politiesystemen en gegevens daaruit hebben doorverkocht aan criminelen. In die drie jaar heeft hij volgens het OM bijna 30.000 keer in het systeem gekeken. Het OM is dit op het spoor gekomen aan de hand van zoektermen die M. invoerde in het politiesysteem.

Twee jaar geleden werd de politiemol al veroordeeld tot vijf jaar celstraf omdat hij geheimen uit politiecomputers aan criminelen had geleverd. Die vijf jaar kreeg hij voor schending van ambtsgeheim, computervredebreuk en witwassen, maar niet voor omkoping. De rechtbank vond het in 2018 ‘voor de hand liggen dat hij was betaald’, maar zag daar geen direct bewijs voor. Meteen na de veroordeling gingen zowel het OM als Mark M. in hoger beroep. Door een fout bij de verlenging van het voorarrest werd de politiemol drie maanden later alweer vrijgelaten.

Uitspraak op 4 mei

De aanklager was het grotendeels eens met het eerdere vonnis. “Politiemollen tasten het vertrouwen in de politie aan. Hij heeft van binnenuit de rechtsstaat willen ondermijnen”, zei de advocaat-generaal. De aanklager vergeleek de zaak met die tegen andere mollen. “In die zaken volgde ook een veroordeling, omdat voor het verstrekken van geheime politie-informatie geen enkele andere invoelbare reden kan zijn dan geldelijk gewin.”

Tijdens de zitting ontkende Mark M. de meeste beschuldigingen. De raadsman van de politiemol stelde dat zijn cliënt weliswaar geheime informatie heeft gelekt, maar niet heeft verkocht. Tegen medeverdachte Mark S. eiste de advocaat-generaal een gevangenisstraf van drie jaar. Hij fungeerde volgens justitie als tussenpersoon. Vorige week werd tegen twee vermeende afnemers al twaalf en acht maanden cel geëist. Advocaten van de twee verdachten pleitten vooral voor vrijspraak. Het hof doet 4 mei uitspraak in alle zaken.