Peter R. de Vries

TI-NL geschokt over aanslag op Peter R. de Vries

Anne Scheltema BeduinAlgemeen, Corruptie, Journalisten, Media, Nationaal, Nieuws

Amsterdam, 7 juli 2021 – Gisteravond werd misdaadjournalist Peter R. de Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, op enkele kilometers van het kantoor van Transparency International Nederland (TI-NL). TI-NL is geschokt over de aanslag, die rechtstreeks onze democratische rechtsstaat raakt.

Peter R. de Vries is een belangrijke stem in de aanpak van georganiseerd misdaad. De Vries begon als misdaadjournalist bij de Telegraaf en heeft zich sindsdien veelvuldig ingezet voor de rechtsstaat. Hij werd onder andere bekend van het programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever.  De Vries stond naast zijn werk als journalist ook vele mensen bij als vertrouwenspersoon. De Vries is onder andere de vertrouwenspersoon van de familie van Tanja Groen en de familie van Nicky Verstappen. Ook is hij de vertrouwenspersoon van Nabil B. in het veelbesproken Marengo-proces.

Aanslag op de rechtstaat

De Vries wordt van meerdere kanten bedreigd om zijn rol in verschillende rechtszaken. Zo werd hij in het verleden bedreigd door Willem Holleeder. Ook stelde De Vries over zijn rol in het Marengo proces: “Ik ben niet bang aangelegd, maar de broer van Nabil en zijn vroegere advocaat zijn vermoord, dus je hoeft niet hysterisch te zijn om te denken dat er best iets zou kunnen gebeuren.” Vooralsnog is nog niet duidelijk wat het motief van de aanslagpleger was. Duidelijk is wel dat het een aanslag is op een journalist die opkomt voor de rechtsstaat. De aanslag is dus niet alleen een aanslag op De Vries, maar op de gehele rechtstaat. Transparency International Nederland wenst Peter R. de Vries en zijn naasten veel sterkte toe en hoopt dat hij goed zal herstellen.