belangenverstrengeling

(Schijn van) belangenverstrengeling bij het Isala Ziekenhuis, Zwolle?

Pieter SchermersAlgemeen, Belangenverstrengeling, Corruptie, Ethiek, Fraude, Gezondheidszorg, Integriteit, Omkoping

Amsterdam, 6 december 2022 – In oktober van dit jaar kwam het Isala ziekenhuis in opspraak wegens cardiologen die mogelijk tot wel 3,2 miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen. Uit onderzoek van het NRC handelsblad blijkt nu dat die zelfde cardiologen stille vennoten waren in het Commanditaire Vennootschap (CV) dat de verhuurder was van een aantal panden van het ziekenhuis. Het ziekenhuis betaalt circa 350.000 euro per jaar aan huur voor deze panden, met een contract dat tot 2026 duurt. 

Steekpenningen van Biotronik

Dit is niet de eerste keer dat het Isala ziekenhuis in opspraak komt vanwege mogelijke belangenverstrengeling. In oktober werd duidelijk dat een vijf cardiologen van het Isala ziekenhuis steekpenningen had aangenomen van het medisch bedrijf Biotronik. Biotronik staat in zekere zin al bekend om zijn dubieuze verleden. Zo heeft Biotronik  in de VS al meerdere keren met de rechter moeten schikken vanwege het omkopen van cardiologen door middel van het aanbieden van, onder andere, luxe reisjes, inhoudsloze adviseursfuncties en nep-trainingen. In juli van dit jaar heeft Biotronik nog voor bijna dertien miljoen dollar een schikking gesloten met het OM in de VS wegens het betalen van smeergeld aan medisch specialisten. Ook in dit geval werd het smeergeld betaalt om de specialisten te overtuigen om de ICPs en de Pacemakers van Biotronik disproportioneel te gebruiken.

Cardiologen van Isala

Twee van de vijf cardiologen hebben 1.013.559 € en 842.942 € ten onrechte hebben aangenomen van Biotronik. De drie andere verdachten hebben ook steekpenningen aangenomen al is niet precies duidelijk hoeveel. In totaal gaat het om 3,2 miljoen euro aan steekpenningen. Naast de steekpenningen blijkt uit een nieuw onderzoek van het NRC handelsblad dat de cardiologen ook (mede)eigenaren zijn van een aantal panden in het Health Innovation Park. Isala huurt een aantal panden in het Health Innovation Park.

Het feit dat de cardiologen panden huren aan het ziekenhuis, zonder dat het ziekenhuis daarvan op de hoogte was, is mogelijk door de CV waar zij deel van uitmaken. De cardiologen zijn stille vennoten in de CV die de panden beheerd. Dit houd in dat ze geld beschikbaar stellen zonder dat ze hun naam hoeven te registreren bij de KvK. Jansen Vastgoed beheerd het Health Innovation Park. 

Verhuizing

In 2014 werd Diagram – een privaat onderzoeksbedrijf dat onderzoek deed op de cardiologieafdeling van het Isala ziekenhuis – een van de eerste huurders in het Health Innovation Park. De vijf cardiologen waren ook bij Diagram zakelijk betrokken. Hier bestaat een groot risico op belangenverstrengeling. In 2016 verhuisde het Isala ziekenhuis de hartrevalidatie afdeling naar het Health Innovation Park. Deze afdeling stond onder leiding van een van de verdachte. Twee jaar later, in  2018, verhuisde ook het slaapcentrum van het Isala ziekenhuis. Inmiddels betaalt Isala “350.000 euro huur [per jaar] aan het bedrijf waar de cardiologen stille vennoten waren”. Zoals het NRC het zelf schrijft: “mede op initiatief van de cardiologen verhuisden afdelingen van Zwolse Ziekenhuis naar hun eigen vastgoed”.

Belangenverstrengeling 

Inzake de huurovereenkomst bestaat de schijn van belangenverstrengeling. Transparantie over de verschillende rollen die de cardiologen betrachten had integriteitsrisicos vooraf kunnen voorkomen. Desalniettemin, houdt het ziekenhuis zelf vol dat de huurovereenkomst “onafhankelijk en conform geldende richtlijnen” is opgesteld. Het onderzoek richting Biotronik loopt nog en de conclusies over de verhuur van de panden moeten nog getrokken worden.