Unmask the Corrupt

Unmask the Corrupt: TI onderneemt actie in 9 corruptiezaken

Lotte RooijendijkFeature, Internationaal, Media, News, Nieuws, Organisatie, Press Release, Press Releases

Amsterdam, 16 februari 2016 – Vorige week lanceerde Transparency International de derde fase van haar Unmask the Corrupt campagne. Bij het Unmask the Corrupt project konden mensen zelf het grootste en meest symbolische voorbeeld van grand corruption identificeren. De campagne bereikte duizenden mensen en vestigde de aandacht op enkele serieuze corruptiezaken. Nu is het tijd om actie te ondernemen.

Omdat een flink aantal zaken veel stemmen ontving, besloot Transparency International negen zaken te kiezen waarin het sociale acties zou ondernemen om de grand corruption aan te pakken. Door het stemmen, de website en social media werden meer dan 170.000 mensen bereikt en werden er tienduizenden stemmen uitgebracht, waarmee de veroordeling van grand corruption op een krachtige manier een nieuw publiek bereikte.

Grand corruption is het misbruik van macht op een hoog niveau ten gunste van een paar en ten koste van velen. Het veroorzaakt serieuze en wijdverbreide schade voor individuen en de maatschappij en gaat vaak ongestraft.

Tijdens de eerste fase waarbij mensen konden stemmen kwam Transparency International tot de ontdekking dat er fictieve stemmen werden uitgebracht door onbekenden in een poging de resultaten van de campagne te manipuleren. Transparency International heeft alles gedaan om manipulatie van de stemmen te voorkomen. De pogingen om het stemmen te beïnvloeden laten zien dat de corrupte personen wel degelijk geven om zichtbaarheid en de bijbehorende sociale actie.

“Lying, cheating, stealing and fraud are the tools of the corrupt. We want to pursue sanctions against as many of these cases as possible. We cannot single out just one case, they all must be dealt with,” vertelt voorzitter van Transparency International José Ugaz.

De negen zaken zijn niet alleen gekozen op basis van de stemmen van het publiek maar ook omdat ze een grote invloed hebben op mensenrechten. Verder is gekeken om de minder zichtbare gevallen van grand corruption aan het licht te brengen, zoals wetten die corrupte deals faciliteren en anonieme bedrijven mogelijk maken.

De nieuwe fase van de Unmask the Corrupt campagne zal met mensen van over de hele wereld werken om sociale en politieke sancties op te leggen in deze zaken. “It’s time for justice and for the people to show the power of the many,” aldus Ugaz. “We call on all of you who have supported the contest to sanction the corrupt and join us in our actions.”

In total warden er 383 inzendingen gedaan door het publiek. Hieruit zijn door de organisatie negen inzendingen gekozen. Sommigen zijn politieke leiders of multinationals die op grote schaal hun macht hebben misbruikt en de maatschappij schade hebben toegebracht. Anderen, zoals de Amerikaanse staat Delaware, zijn de symbolen voor hoe corrupte personen in staat worden gesteld om anonieme bedrijven te gebruiken om luxe jachten en vastgoed te kopen of advocaten in te huren om ze te beschermen.

Transparency International zal sociale acties starten tegen de volgende zaken:

  • Senator Felix Bautista van de Dominicaanse Republiek: heeft miljoenen aan overheidsgeld achterover gedrukt en is met zijn politieke connecties nagenoeg onaantastbaar.
  • Zine Al Abidine Ben Ali, voormalig president van Tunesië: zou rond de $2,6 miljard hebben gestolen van Tunesiërs.
  • De Amerikaanse staat Delaware: anonieme bedrijven kunnen zich hier registreren waardoor niet bekend is wie de belanghebbende is.
  • FIFA: de top van de voetbalorganisatie wordt er van beschuldigd miljoenen te hebben gestolen en witgewassen
  • Akmad Kadyrov Foundation in Tsjetsjenië: zou naar schatting ongeveer $60 miljoen per maand verdienen over de ruggen van de burgers, waarvan 80% in armoede leeft
  • Libanon’s politieke systeem: omkoping van de overheid en andere instanties komt op grote schaal voor, waarbij de burger benadeeld wordt omdat services niet geleverd worden
  • Ricardo Martinelli, voormalig president van Panama, en zijn handlangers: zou $100 miljoen hebben gestolen van zijn burgers
  • Petrobras: Braziliaans oliebedrijf dat $2 miljard aan steekpenningen heeft betaald, naar alle waarschijnlijkheid aan politici.
  • Viktor Yanukovych, voormalig president van Oekraïne: verdiende miljoenen met corruptie en bracht staatseigendommen onder privaat eigendom.