OGP

Anti-Corruptie Top: Londen 2016

Lotte RooijendijkAankondigingen, Algemeen, Corruptie, Europees, Extern nieuws, Feature, Internationaal, Organisatie, Press Release, Wetgeving

Amsterdam, 9 mei 2016 – De Britse premier David Cameron zal op 12 mei een internationale Anti-Corruptie top organiseren in Londen. Het brengt wereldleiders, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld samen om in te stemmen met een pakket van concrete maatregelen. Transparency International maakt plannen voor openlijke, wereldwijde samenwerking om de Britse Anti-Corruptie top tot een succes te maken en roept wereldleiders op nu te handelen en deze mooie kans om corruptie te bestrijden niet voorbij te laten gaan.

De Panama Papers zijn de meest recente indicatie van de omvang van het wereldwijde probleem en de noodzaak van mondiale samenwerking om dit probleem aan te pakken. Corruptie heeft een bijtende wereldwijde impact op de welvaart, groei, veiligheid en de strijd tegen extreme armoede. Het vergroot ongelijkheid en ruïneert levens. Grote schandalen – zoals de vele staatshoofden en honderden vermogenden beschuldigd van het verduisteren van publieke gelden blootgelegd in de Panama Papers – laten ons zien dat onze nationale en internationale anti-corruptie-systemen verre van effectief zijn. Wanneer zij die betrokken zijn in corruptie geld doorsluizen, worden  elders slachtoffers gemaakt en doorgaans betreft dit de meest kwetsbaren.

Anti-Corruption

Maar al te vaak wordt corruptie tijdens bijeenkomsten van wereldleiders te laag op de agenda geplaatst. Maar deze top is anders. De Britse premier David Cameron als gastheer van de top beloofde in een toespraak in Singapore in juli 2015 een anti-corruptie-top die “het gevecht tegen corruptie in het hart van onze internationale instellingen plaatst”.

Anti-Corruptie Top grote kans voor corruptiebestrijding

Voor Transparency International biedt de Londense Anti-Corruptie Summit, die plaatsvindt op 12 mei 2016, een unieke kans voor de wereldwijde leiders om ambitieuze toezeggingen die de komende vijf jaar geïmplementeerd kunnen worden, te concretiseren.

“Bestrijding van corruptie is de eerste stap op weg naar vermindering van de ongelijkheid, bescherming van de mensenrechten, het beëindigen van armoede en het stoppen van mensen die ongestraft kunnen handelen. Het is geen gemakkelijke taak, maar het is niet iets wat wereldleiders zich kunnen veroorloven om te negeren”, zegt José Ugáz, voorzitter van Transparency International.

“We willen leiders die strijden om corruptie te voorkomen, te bestraffen en diegene die de moed hebben zich uit te spreken, bescherming bieden. Wij hopen dat de wereldleiders nauw luisteren naar de aanbevelingen van het maatschappelijk middenveld bij de beslissing van een weg in de juiste richting. Het maatschappelijk middenveld is de stem van het volk, van de mensen die de pijn en vernedering van corruptie op een dagelijkse basis moeten dragen.”

“De Britse Anti-Corruptie Top is een te grote kans om te verspillen. Een ambitieuze en specifieke overeenkomst over het beëindigen van de geheimhouding in het financiële systeem, het vinden van manieren om de facilitators van corruptie te stoppen en het creëren van een veilige omgeving voor klokkenluiders, moeten prioriteit zijn voor de wereldleiders tijdens de vergadering van deze week”, voegde Ugáz toe.

Transparency International heeft vandaag een rapport uitgebracht over hoe de Britse top een verschil kan maken. Klik hier om het volledige rapport te bekijken.

Maatregelen tot succes anti-corruptie top

Om ​​successen te behalen moeten overheden de volgende maatregelen nemen:

Preventief

  • Het bereiken van een overeenkomst voor openbare registers van uiteindelijk belanghebbenden (UBO-register) van bedrijven en andere rechtspersonen.
  • Akkoord gaan met de automatische uitwisseling van grensoverschrijdende informatie voor strafrechtelijk onderzoek.

Straffen

  • Het sanctioneren en bestraffen van facilitators van corruptie, met inbegrip van de advocaten, bankiers en makelaars die het mogelijk maken illegaal verdiend geld te witwassen.
  • Het enkel samenwerken met bedrijven waarvan de uiteindelijke belanghebbenden (UBO) bekend zijn voor overheidsopdrachten.

 Beschermen

  • Bescherm mensen die zich uitspreken tegen corruptie met een uitgebreide wetgeving ter bescherming van klokkenluiders

Anti-Corruption

Meer en meer mensen weigeren dat regeringen medeplichtig zijn in het profiteren van corruptie. De meerderheid van de mensen in 58 van de 60 onderzochte landen stellen dat hun regering geen opbrengsten van buitenlandse corruptie van politici en mensen uit het bedrijfsleven toe zou moeten staan in hun eigen land. Alleen Panama en Colombia waren uitschieters.

Professionals zoals advocaten, bankiers en accountants die de corruptie vergemakkelijken en diegenen die corrupte bedrijven helpen gestolen geld over de grenzen te transporteren moeten worden gestopt. Individuen en bedrijven moeten worden gestraft als medeplichtigheid aan corrupte daden wordt vastgesteld.

Anti-Corruption

Bescherming van klokkenluiders is ook een integraal onderdeel van het bestrijden van corruptie. Wetgeving ter bescherming van klokkenluiders is nodig voor degenen die corruptie melden, zodat ze niet worden ontslagen van hun baan, worden geïntimideerd of erger.

De top brengt wereldleiders bijeen die het verschil kunnen maken door het eens te worden over concrete maatregelen om corruptie wereldwijd te stoppen. Het is nu tijd om te handelen.

###

Transparency International is de wereldwijde maatschappelijke organisatie vooroplopend in de strijd tegen corruptie.

Mediacontacten:

Transparency International Secretariat

Chris Sanders – Media and Public Relations Manager

T: +49 30 34 38 20 666

E: press@transparency.org

Transparency International Nederland

Lotte Rooijendijk – Communications & Project Officer

T: +31655529329

E: l.rooijendijk@transparency.nl