Doping

IOC verliest geloofwaardigheid in strijd tegen doping

Lotte RooijendijkCorruptie, Integriteit, Internationaal, Klokkenluiders, Nieuws

Amsterdam, 26 juli 2016 – Rondom het dopingschandaal in Rusland heeft het International Olympisch Comité (IOC) in plaats van de aangekondigde zwaarste sanctie – Rusland schorsen en daarmee uitsluiten van de Olympische Spelen – een omstreden besluit genomen waarbij Rusland alsnog met een ploeg afgevaardigden naar de Olympische Spelen in Rio mag. Met deze beslissing negeert het IOC de internationaal steeds breder gedragen roep om Rusland te schorsen voor het systematische dopinggebruik in het land.

De roep om harde maatregelen tegen Rusland is vooral afkomstig van dopingbestrijders en atletencommissies. Zij tonen zich geschokt door het systeem dat honderden Russische topsporters in vele zomer- en wintersporten tussen 2011 en 2015 in staat heeft gesteld om verboden middelen te gebruiken. Gedurende die periode zou het Russische Ministerie van Sport ervoor hebben gezorgd dat er minstens 312 positieve testen van Russische topsporters werden verduisterd.

Conclusies onderzoekscommissies WADA

Drie onafhankelijke onderzoekscommissies van het mondiale anti-dopingagentschap WADA concludeerden in de belastende WADA-rapporten dat Rusland zich sinds 2010 bediende van een staatgestuurd dopingprogramma waaronder alle olympische sporten vielen.

Twee weken geleden werd de Staatssecretaris van Sport Joeri Nagornich geschorst naar aanleiding van de uitkomsten van het WADA-onderzoek. Hij zou een sleutelrol hebben gespeeld in het dopingschandaal en is geschorst tot er opheldering is over de beschuldigingen.

Besluit IOC doet vele teleurstellen

Het mondiale antidopingagentschap WADA is teleurgesteld over het besluit van het IOC om geen collectieve schorsing op te leggen aan Rusland maar in plaats daarvan de kwestie door te schuiven naar de internationale federaties, die per Russische sporter moeten bekijken of die naar Rio mag. “WADA is teleurgesteld dat het IOC geen gehoor heeft gegeven aan de aanbevelingen van het bestuur, die gebaseerd waren op de uitkomsten van het onderzoek van Richard McLaren”, aldus voorzitter Craig Reedie van WADA.

Ook bij sportkoepel NOC*NSF overheerst de teleurstelling over het besluit van het IOC in de zaak rond de Russische sporters. “Wij denken dat juist het IOC op de bres moet staan voor ‘clean sport’ en de schone atleten moet beveiligen. In dat licht past het niet om dit land, zij het onder strenge voorwaarden, de gelegenheid te geven mee te doen aan de Spelen”, aldus technisch directeur Maurits Hendriks.

Russen die ooit op doping zijn betrapt, ook diegenen die hun straf hebben uitgezeten of hebben bijgedragen aan de onthullingen van het dopingschandaal, zijn niet welkom in Rio. De realiteit na het IOC-besluit is dat de Russische klokkenluider Stepanova, die het de grootschalige dopingaffaire twee jaar geleden aan het licht bracht, niet mee mag doen, maar de Amerikaan Gatlin, die tweemaal is betrapt op doping, wel mag deelnamen aan de Olympische Spelen in Rio.

WADA toont zich geschokt door het besluit van het IOC om Stepanova van de Spelen te weren. “We zijn zeer bezorgd om het signaal dat dit voor de toekomst geeft aan andere klokkenluiders”, aldus algemeen directeur Olivier Niggli. Stepanova, die in 2013 voor twee jaar werd geschorst omdat ze zelf verboden middelen had gebruikt, was de kroongetuige in een onthullende documentaire van de ARD. Het leidde tot een schorsing van alle Russische atleten.

Dertien sporters geschorst door internationale federaties

De Russische ploeg voor Rio bestond uit 387 sporters, inclusief de 68 atleten die tevergeefs hun schorsing door de internationale atletiekfederatie aanvochten bij het internationaal sporttribunaal. Na het besluit van het IOC hebben internationale federaties inmiddels dertien sporters uit de Russische ploeg voor de Olympische Spelen geschorst vanwege hun dopingverleden.

De 28ste editie van de Zomerspelen gaat op vrijdag 5 augustus van start en eindigt op 21 augustus met de sluitingscermonie in Maracanã.