politiemol

Nieuw politielek doet vertrouwen afbrokkelen

Lotte RooijendijkAlgemeen, Belangenverstrengeling, Corruptie, Feature, Nationaal, News, Nieuws, Onderzoeken, Open Overheid

Amsterdam 22 februari 2017- Een medewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) wordt verdacht van een politielek van vertrouwelijke informatie aan een criminele organisatie. De medewerker werkte voor het IRIS-team dat onder andere de beveiliging van Geert Wilders regelt. Het is niet de eerste keer dit jaar dat corruptie binnen de politie aan het licht komt. Het is onaanvaardbaar dat gevoelige informatie over een van de best beveiligde Nederlanders in het criminele circuit terecht kan komen.

De DBB is een speciale dienst van de politie die onder andere verantwoordelijk is voor de beveiliging van bewaakte en bedreigde personen, zoals bedreigde politici en het Koningshuis. Binnen het IRIS-team van de DBB hield de verdachte zich onder meer bezig met het doen van vooronderzoek, zogenaamde omgevingsscans van locaties die bewaakte personen, waaronder Wilders, bezochten. De verdachte van Marokkaanse afkomst zou met enige regelmaat gevoelige informatie hebben gelekt aan een Marokkaans-Nederlandse criminele organisatie. Deze organisatie wordt verdacht van heling en het witwassen van crimineel geld. De agent is afgelopen maandag aangehouden op verdenking van schending van ambtsgeheim en buiten functie gesteld.

Mogelijk zeer gevoelige informatie vrijgekomen bij politielek

De exacte informatie die de verdachte heeft gelekt is niet bekend. Maar afgaande op de gegevens waar de verdachte toegang tot kon krijgen, zou het kunnen gaan om zeer gevoelige informatie. De ervaren medewerker had namelijk door zijn functie toegang tot databases die vertrouwelijke opsporingsinformatie bevatten. Zo had hij mogelijke kennis over de locaties van safehouses. Het verspreiden van zulke gevoelige politie-informatie kan grote gevolgen hebben voor de bedreigde personen die hiermee gemoeid zijn. Er bestaan risico’s dat de personen hierdoor serieus gevaar lopen.

Korpschef Erik Akerboom stelt dat de veiligheid van Wilders ‘voor zover bekend’ niet in gevaar is door het lek van de corrupte agent. Ook van de andere personen die door de politiedienst DBB worden beveiligd, wordt de veiligheid niet bedreigd. Echter maakt het feit dat de veiligheid van Wilders nooit in gevaar is geweest, het lek niet minder ernstig, zo stelt Gerke Berenschot, bestuurslid van Transparency International Nederland tijdens een interview met BNR. “Het is mij onduidelijk op basis waarvan wordt gezegd dat de heer Wilders nooit in gevaar is geweest. Het lijkt mij per definitie niet goed als iemand die toegang tot specifieke zeer gevoelige informatie heeft, die informatie blijkt te verkopen. Dus het is en blijft een risico en het neemt het vertrouwen weg van de mensen die moeten kunnen vertrouwen op de politie”, aldus Berenschot.

De politie neemt de zaak zeer serieus, maar Akerboom laat aan de media niet los of er extra maatregelen genomen worden. Zoals het overbrengen van Wilders naar een ander safehouse, aangezien de verdachte mogelijk informatie had over deze locaties. Verder is er nog niets bekend over de mogelijke schade die is aangebracht door het lek. De Officier van Justitie onderzoekt samen met de nationale recherche en het integriteitsbureau van de politie welke vertrouwelijke informatie gelekt kan zijn. Dit doen ze door te kijken welke gegevens de verdachte in de afgelopen jaren heeft opgevraagd en dus mogelijk doorgespeeld heeft naar de criminele organisatie. Een opsporingsbron stelt dat de schade nog niet te overzien is. Ook moet nog worden onderzocht welke risico’s er zijn ontstaan.

Wilders laat via Twitter weten het onacceptabel te vinden. Zo tweet hij:

Als ik de Dienst (DBB) die mij moet beveiligen niet meer blind kan vertrouwen kan ik niet meer functioneren. Dit is onacceptabel @MinPres!

Het is dan ook zeer ernstig dat gevoelige informatie over een van de meest beveiligde Nederlanders terecht kan komen bij juist díe groep waar hij zich zeer kritisch over uitspreekt. Minstens zo verontrustend is dat de ontmaskering van de verdachte bij toeval gebeurde. Tijdens een onderzoek naar de criminele organisatie ontdekte de politie dat de organisatie beschikte over geheime opsporingsinformatie. Via een onderzoek door middel van digitaal rechercheren is aan het licht gekomen dat de informatie afkomstig moest zijn van de opgepakte verdachte. Verschillende collega’s lieten intern wel weten dat ze al eerder vermoedens hadden over de bewuste agent.

DBB al eerder in opspraak

De DBB kwam vorig jaar al eerder in opspraak na een kritisch rapport van onderzoeksbureau Cocon over de vermeende misstanden bij de DBB. Hieruit bleek dat er bij de DBB sprake was van een intern wantrouwen, miscommunicatie en conflicten.  Als gevolg van dit rapport stapte het hoofd van de beveiligingsdienst van de politie afgelopen november op.

Daarnaast zijn er de afgelopen tijd meerdere andere agenten opgepakt op verdenking van corruptie en het lekken van gevoelige informatie. Door de eerdere gevallen van dit jaar ontstaat de vraag of er nog wel sprake is van incidenten of dat het een structureel probleem aan het worden is.

Opheldering hard nodig

Het is zeer zorgelijk dat een zwaar beveiligde Nederlandse politicus niet veilig blijkt te zijn omdat zijn informatie door een corrupte agent van zijn eigen beveiliging doorgespeeld had kunnen worden. Door de recente corruptieonderzoeken lopen de spanningen binnen de politie nog hoger op. Het is kwalijk dat hoogst gevoelige informatie via corrupte agenten op straat beland. De politie en de overheid hebben steken laten vallen en het is prioriteit dat er opheldering komt, zodat de mensen die beveiliging het hardst nodig hebben, daar ook weer 100 procent op kunnen vertrouwen.