Spelen

Mogelijk corruptie in het spel bij toewijzing Spelen Rio

Lotte RooijendijkAlgemeen

Amsterdam, 6 maart 2017 – Volgens de Franse krant Le Monde was er bij de verkiezing van Rio de Janeiro tot olympische stad 2016 omkoping in het spel. De Franse justitie zou concreet bewijs hebben van corruptie rondom de bid van Rio. De zoon van een IOC-lid zou drie dagen voor de toewijzing 1,5 miljoen dollar hebben ontvangen. De ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) neemt de aantijging serieus en gaat onderzoek doen naar de beschuldigingen dat Rio de Janeiro de Olympische Spelen van afgelopen zomer door corruptie toegewezen heeft gekregen. 

In maart 2016 werd bekend dat de Franse justitie in 2015 een onderzoek is gestart naar omkoping rond de toewijzing van de Spelen van 2016 (Rio) en 2020 (Tokio). Dat kwam bovenop het al lopende onderzoek naar corruptie binnen de internationale atletiekfederatie IAAF. Het Franse OM heeft volgens Le Monde bewijs dat rondom de toewijzing van de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro omkoping heeft plaatsgevonden. Naar verluidt heeft een Braziliaanse zakenman 1,5 miljoen dollar overgemaakt op de rekening van de zoon van een IOC-lid, op 29 september 2009, drie dagen voor de stemming. Op 2 oktober 2009 werd Rio De Janeiro als eerste Zuid-Amerikaanse stad verkozen tot gastheer van de Olympische Spelen.

Corruptie alomtegenwoordig bij Spelen

Een bedrijf gevestigd op de Britse Maagdeneilanden en gelinkt aan een rijke Braziliaanse zakenman zou 1,5 miljard dollar aan Massata Diack hebben betaald, de zoon van de Senegalees Lamine Diack, die destijds zowel lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) als voorzitter van de wereldatletiekbond IAAF was. De Braziliaanse zakenman zou met de Spelen bouwopdrachten hebben binnengehaald.

Lamine Diack was in 2009 de voorzitter van IAAF, maar werd eind 2015 gearresteerd wegens beschuldiging van corruptie en witwassen. Diack zou steekpenningen hebben aangenomen van de Russische atletiekbond om positieve dopingtests te verzwijgen. IAFF legde hem een levenslange schorsing op. Zijn zoon Massata Diack fungeerde als consultant bij de IAAF, en werd ook wegens corruptie geschorst.

Maar er zijn meer betrokkenen volgens het onderzoek van Le Monde. Ook een oud-sprinter uit Namibië wordt genoemd. Een bedrijf op de Seychellen dat met de sprinter in verband wordt gebracht zou 299.300 dollar hebben ontvangen van een bedrijf van Massata Diack op de dag van de toewijzing. De Namibiër is momenteel voorzitter van de IOC-commissie die de kandidaten Parijs en Los Angeles voor de Zomerspelen van 2024 evalueert. Volgens het IOC heeft de oud-atleet de situatie uitgelegd en zijn onschuld bepleit: “we vertrouwen erop dat hij er alles aan zal doen om zijn onschuld te bewijzen.”

Vorig jaar onthulde The Guardian al een verdachte transactie ter waarde van 1,3 miljoen euro naar een rekening waar Massata Diack als consultant toegang toe had. Het bedrag was afkomstig van het Japanse team dat de Spelen van Tokio in 2020 binnen heeft gehaald, tijdens de toewijzingsprocedure. Daarop startte het Japanse Olympisch Comité een onderzoek naar corruptie rondom de toewijzing van de Spelen aan Tokio in 2020.

IOC neemt aantijging serieus

Het IOC meldt in een verklaring dat het “kennis heeft genomen van de serieuze beschuldigingen van Le Mondeen heeft laten weten de aantijging serieus te nemen en nader onderzoek te doen. “Het IOC blijft zich volledig inzetten om deze situatie te verduidelijken, in samenwerking met de Franse aanklager. De ethische commissie gaat nu onderzoek doen naar alle beschuldigingen”, luidt de verklaring.

Vader en zoon Diack wilden niet inhoudelijk reageren tegen Le Monde. Een woordvoerder van de Spelen van Rio ontkende de aantijgingen. “De verkiezingen waren eerlijk”, aldus de woordvoerder.