Troika Laundromat

ING wéér in verband gebracht met witwaspraktijken

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Nationaal, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 22 maart 2017 – ING Bank wordt voor de tweede keer deze week in verband gebracht met eventuele betrokkenheid bij internationale witwaspraktijken. Gisteren kwam naar buiten dat ING als een van vele grote banken al dan niet bewust betrokken zou zijn bij Global Laundromat. Dit is een wereldwijd netwerk voor het witwassen van de Russische onderwereld. Vandaag kwam opnieuw een vermeende betrokkenheid van witwassen naar buiten. Ditmaal wordt de ING ervan beschuldigd het overboeken van smeergeld te hebben gefaciliteerd. Daarnaast zou de bank niet voldoende onderzoek hebben gedaan naar klanten van de bank en ongebruikelijke transacties niet hebben gemeld.

De woordvoerder bevestigd dat er momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van ING in gang is gezet. De bank wordt verdacht van betrokkenheid bij grensoverschrijdende corruptie en witwassen, het schenden van de regels voor cliëntonderzoek en het onvermeld laten van ongebruikelijke transacties.

Betrokkenheid ING in Vimpelcom zaak

Onderdeel van dit onderzoek is de rol van ING in de betalingen die Vimpelcom deed aan de dochter van de Oekraïense president, Gulnara Karimova. Justitie onderzoekt momenteel onder andere een overboeking van ongeveer 13,8 miljoen euro door Vimpelcom. Deze 13,8 miljoen euro zouden via de bank bij een firma van Karimova terecht zijn gekomen. Het schijnt dat het telecombedrijf Vimpelcom na het betalen van dit bedrag, toegang verkreeg tot de Oezbeekse markt. De dochter van de Oezbeekse president is al vaker beschuldigd van corruptieschandalen. In de Vimpelcom-affaire kwam aan het licht dat er tientallen miljoenen aan smeergeld zijn betaald aan Karimova. Via een bedrijfje in Gibraltar, waarvan de presidentsdochter de uiteindelijke eigenaar zou zijn, zou het geld bij haar terecht komen. Dit geld zou zijn overgeboekt door verschillende banken, waaronder ING nu wordt genoemd.

De zaak rondom Vimpelcom is vorig jaar geschikt voor een bedrag van 795 miljoen. Deze schikking, waarvan ongeveer de helft van het bedrag naar Nederland ging, sloten de Amerikaanse en Nederlandse justitie met Vimpelcom. Dit is de hoogste schikking ooit in Nederland. Justitie gaf na de schikking al aan de betrokkenheid van banken in deze zaak verder te onderzoeken. Naast ING is ook Fortis genoemd als bank die mogelijk het smeergeld faciliteerde. Daarnaast is ook advocatenbureau Houthoff Buruma naar boven gekomen in de transacties van derdengelden.

Gevolgen onderzoek mogelijk significant voor ING

Justitie heeft geen verdere uitspraken gedaan over welke andere betalingen er worden onderzocht. Daarnaast maakt justitie ook niet bekend of er ING-medewerkers als verdachten worden aangemerkt. De bekendmaking van het strafrechtelijke onderzoek dat nu loopt kwam als antwoord op vragen die het FD stelden naar aanleiding van het jaarverslag van de ING van 2016. Hierin werd verwezen naar het feit dat het OM strafrechtelijk onderzoek doet naar de bank. Naar aanleiding van dit onderzoek zou de FIOD in maart 2016 een inval hebben gedaan bij de ING. Uit het jaarverslag bleek dat de bank in het kader van dit onderzoek volledig meewerkt nadat ze verzoeken van de Amerikaanse autoriteiten ontvingen. ING benoemt in het jaarverslag dat de gevolgen en uitkomsten van dit onderzoek ‘significant’ kunnen zijn voor de bank. Maar de bank stelt dat ze momenteel geen uitspraken kunnen doen over de reikwijdte of het tijdspad van de onderzoeken. Ook kunnen ze geen inschatting maken van de mogelijke gevolgen en omvang  van eventuele straffen of boetes.