GRECO

Landen bundelen krachten in aanpak verhuld vermogen in buitenland

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Internationaal, Nationaal, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 7 april 2017 – Dankzij een tipgever heeft de FIOD nieuwe gegevens in handen van 3.800 Nederlanders die hun vermogen zouden hebben gestald bij een Zwitserse bank. Onder leiding van het Functioneel Parket doet de FIOD strafrechtelijk onderzoek naar tientallen onder hen die worden verdacht van belastingfraude en witwassen. Ook in Australië, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk lopen strafrechtelijke onderzoeken.

De FIOD doorzocht eind maart op een internationaal gecoördineerde actiedag woningen van zwartspaarders en nam administratie in beslag bij de Zwitserse bank. Ook in de andere Europese landen en Australië vonden acties plaats. De zwartspaarders die onderwerp van onderzoek zijn in de verschillende landen hebben allen het geld gestald bij dezelfde Zwitserse bank. Twee vermoedelijke zwartspaarders zijn aangehouden en twee verdachten zijn verhoord en er is beslag gelegd op verschillende bankrekeningen. Ook is administratie, onroerend goed en kunst in woningen in Den Haag, Hoofddorp, Zwolle en Venlo in beslag genomen. De FIOD beschikt inmiddels over de gegevens van duizenden rekeninghouders en de komende weken zullen meer gelijksoortige acties volgen.