hoofdverdachten

‘Maseratiman’ Möllenkamp boete van ruim twee miljoen euro voor corruptie

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Feature, Fraude, Nationaal, Nieuws

Amsterdam, 2 juni 2017 – De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag in een ontnemingszaak bepaald dat de voormalige directeur van Rochdale Hubert Möllenkamp ruim twee miljoen euro schadevergoeding moet betalen voor verduistering, oplichting, omkoping, belastingfraude en meineed. De 67-jarige Möllenkamp werd eind januari in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar en drie maanden gevangenisstraf. Het luxe leven dat hij leidde en de auto’s waarin hij reed, leverden hem bijnamen als ‘Maseratiman’ en ‘Zonnekoning’ op.

Hubert Möllenkamp, voormalig topman van woningcorporatie Rochdale, nam volgens het Openbaar Ministerie (OM) honderdduizenden euro’s aan steekpenningen aan en fraudeerde voor ongeveer een miljoen euro met de belasting. Dat kwam eerder dit jaar op een celstraf van 39 maanden te staan. Dat hij later onder ede bij de parlementaire enquête woningcorporaties loog over die omkoping, leverde hem nog een extra veroordeling op.

Möllenkamp schaadt integriteit woningbouwcorporaties

Het OM stelt dat Möllenkamp met zijn gedrag de integriteit van woningbouwcorporaties geschaad en het vertrouwen dat de samenleving heeft in woningbouwcorporaties heeft beschaamd. Dat geldt ook voor het vertrouwen van de werknemers bij Rochdale en de mensen die een huis hebben van Rochdale.

De feiten hebben zich afgespeeld in een periode van tien jaar. Het escaleerde in de loop der jaren, bedragen werden groter en het aantal incidenten nam toe. Hij gleed met grote snelheid af van het door hem gecreëerde hellend vlak, aldus een woordvoerder van het OM.

Het OM begon daarop een ontnemingszaak en de rechtbank in Amsterdam bepaalde gisteren dat Möllenkamp nu 2.191.086,48 euro moet terugbetalen. Ook zijn vrouw ontkomt er niet aan, zij werd eerder veroordeeld voor het opstellen van valse facturen en moet de 300.000 euro die ze daarmee verdiende, terugbetalen. Een medeverdachte, veroordeeld voor het geven van een half miljoen aan steekpenningen aan Möllenkamp, werd eerder veroordeeld tot twee maanden cel omdat hij Möllenkamp – onder meer met Mercedessen en andere auto’s – heeft omgekocht. Hij moet ruim 2,5 miljoen euro aan justitie overmaken, het voordeel dat hij gehad zou hebben van die omkoping. In ruil voor de half miljoen euro aan steekpenningen ontving hij bij de verkoop van jachthaven De Nieuwe Meer van Rochdale een prijs die ver boven de marktwaarde lag.

Möllenkamp in de schulden

Of Möllenkamp de gehele boete ooit daadwerkelijk zal betalen, is nog maar zeer de vraag. Uit het vonnis blijkt dat de rechter ervan uitgaat dat de voormalig directeur de boete mogelijk nooit zal kunnen betalen. Zijn advocaten betoogden dat Möllenkamp de boete niet kan betalen, omdat hij geen financiële draagkracht heeft wegens een schuld van rond de 10 miljoen euro. Naar eigen zeggen is Möllenkamp persoonlijk failliet verklaard. Dit is voor de rechtbank geen reden om geen boete op te leggen aan de ex-topman van Rochdale. De rechter oordeelt dat het faillissement nog niet is afgerond en het daarom onduidelijk of hij na afronding hiervan geen draagkracht meer heeft. Daarnaast is het volgens de rechtbank niet uitgesloten dat hij opnieuw vermogen genereert.