award

Genomineerden voor de Anti Fraude Award 2017 zijn bekend

Lotte RooijendijkAankondigingen, Algemeen, Event, Feature, Fraude, Nationaal, Nieuws

Amsterdam, 27 september 2017 – De Anti Fraude Award wordt elk jaar tijdens het Fraude Film Festival uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet bij de bestrijding van fraude. De prijs is een initiatief van de stichting Fraude Film Festival. Zowel individuen als organisaties, kunnen worden voorgedragen voor deze prijs. De drie genomineerden zijn inmiddels bekend maar wie van hen wordt de opvolger van Transparency International Nederland in 2015 en Peter Olsthoorn in 2016? Op 5 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het Fraude Film Festival. 

De ontvangen nominaties zijn door een Expert Comité, bestaande uit Michel Zandbergen (manager Security & Intelligence, ABN AMRO), jurist André Brantjes, Inge-Lisa Toxopeus-de Vries (registeraccountant), Ronald Prins (directeur Fox-It) en op de roulerende zetel de algemeen directeur van Transparency International Nederland, Anne Scheltema Beduin, beoordeeld op twee criteria:

1. Heeft men zich aantoonbaar onderscheiden op het gebied van fraudebestrijding?

2. Geldt men als inspiratie voor anderen?

Bij haar keuze laat het Expert Comité zich leiden door fraude in de breedste zin van het woord: een opzettelijke handeling door één of meer personen, waarbij misleiding wordt gebruikt om een onrechtmatig voordeel te behalen. Voor wat betreft de kwalificatie “onderscheidend” wordt meegewogen of de persoon, de organisatie of het initiatief:

  • effectief en proactief is bij het bestrijden van fraude;
  • in staat is een breed publiek te bereiken en in beweging te krijgen;
  • een aantoonbare bijdrage levert aan een weerbare samenleving.

De genomineerden voor de Anti Fraude Award 2017

Ook dit jaar was het voor het Expert Comité weer moeilijk om een keuze te maken uit de longlist met allemaal uitstekende kanshebbers. Om daar tussen te staan is eigenlijk al een grote eer, aldus het Expert Comité, bovendien vinden wij dat voor alle kandidaten geldt dat ze een enorme gedrevenheid laten zien, initiatiefrijk zijn, innovatief, maar bovenal zeer gepassioneerd bij het bestrijden van fraude.Uit de lijst met achttien kandidaten heeft het Expert Comité een keuze gemaakt.

Dit jaar zijn genomineerd voor de Anti Fraude Award:

  • Het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money: de website Follow the Money heeft sinds zijn start in 2010 laten zien dat het in staat is om op regelmatige basis kwalitatief hoogstaande, diepgravende financiële journalistiek te produceren door onderzoek te doen naar systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen.
  • De co-founders van de Stichting GDI.Foundation, Vincent Toms en Victor Gevers: omdat deze twee ethical hackers geheel vrijwillig en belangeloos vechten voor een veiliger internet voor iedereen. Hun doelstelling is om cybercrime, waaronder diverse online fraudevormen, te voorkomen. Dit doen zij door middel van het detecteren en analyseren van kwetsbaarheden in software (die cyberaanvallen zoals WannaCry mogelijk maken) en daarvoor oplossingen aandragen. GDI Foundation heeft een platform ontwikkeld, waarop over landsgrenzen heen, vrijwilligers samenkomen en samenwerken, om het internet veiliger en gezonder te maken.
  • Team High Tech Crime van Politie: de overname van Hansa Market (op het Dark Web) en de inval bij Ennetcom (leverancier van beveiligde telefoons), zijn twee baanbrekende en succesvolle prestaties van het team High Tech Crime binnen een jaar. Beide acties leverden zeer waardevolle informatie op over de Nederlandse onderwereld. Verder zijn zij betrokken bij het succesvolle project “No More Ransom”. In dit publiek-private initiatief hebben opsporingsdiensten en IT-beveiligingsbedrijven de krachten hebben gebundeld om de activiteiten van cybercriminelen die banden hebben met ransomware te verstoren.

Maar wie van hen wordt de opvolger van Opgelicht?! (2014), Transparency International Nederland (2015) en Peter Olsthoorn (2016)? Op donderdag 5 oktober wordt om 20:30 uur de winnaar bekend gemaakt en de vierde Anti Fraude Award uitgereikt tijdens het Fraude Film Festival.