Zimbabwe

Oud-ministers Zimbabwe aangeklaagd wegens corruptie

Lotte RooijendijkCorruptie, Feature, Internationaal, News, Nieuws, Onderzoeken

Amsterdam, 19 januari 2018 – In Zimbabwe zijn twee voormalig ministers uit het kabinet van oud-president Mugabe, aangeklaagd wegens corruptie. Het gaat om de voormalig minister Mzembi van Buitenlandse Zaken en oud-minister Undenge van Energie, meldt NOS. Tevens is er een onderzoek gestart naar vermeende corruptie door Grace Mugabe, de vrouw van de oud-president, omtrent het behalen van haar PhD.

Naar verluidt zou Mzembi met miljoenen aan overheidsgeld onder meer televisies hebben gekocht om het WK voetbal te promoten in 2010. Tevens zou hij er daarvan een aantal hebben gedoneerd aan kerken. Undenge wordt aangeklaagd voor het weggeven van PR-projecten, zonder daarvoor aanbestedingen te hebben gehouden, meldt NU.nl. Hij schonk opdrachten aan een PR-bureau van een bestuurder van zijn partij, melden Zimbabwaanse media. Beiden oud-ministers ontkennen schuldig te zijn.

Arrestaties en onderzoek in Zimbabwe

De ex-ministers werden vlak voor het weekend gearresteerd en maandag 6 januari op borgtocht weer vrijgelaten. De twee dienen zich vanaf heden elke week te melden bij de politie in de hoofdstad Harare. Verder heeft de rechter hen verboden zich te bemoeien met het strafrechtelijk onderzoek. In november werd de oud-minister van Financiën Igantius Chombo al aangeklaagd, daar hij gesjoemeld zou hebben bij de centrale bank van Zimbabwe.

De verdenkingen van corruptie zijn echter niet gelimiteerd tot het oud-kabinet van Mugabe. Zo is er ook een onderzoek gestart naar Grace Mugabe, de vrouw van de ex-president. In 2014 behaalde zij haar PhD aan de universiteit van Zimbabwe in slechts een paar maanden. Haar dissertatie is echter nooit gepubliceerd, wat tegenstrijdig is met het beleid van Zimbabwaanse openbare universiteiten om proefschriften van promovendi te publiceren.
Mugabe werd zelf eerder gelinkt aan de bloeddiamanten industrie. Volgens een onderzoeksrapport “An Inside Job” van Global Witness, was de Antwerpse diamantsector betrokken bij het verhandelen van bloeddiamanten uit Zimbabwe, waarvan de opbrengsten naar president Mugabe en zijn partij zouden zijn gegaan.

President Mugabe ontsloeg in november 2017 de vice-president Emmerson Mnangagwa. Een daad die door velen werd gezien als het vrijmaken van de weg naar het presidentschap voor zijn vrouw. Een paar dagen later nam het leger echter de controle over het land, wat leidde tot Robert Mugabe’s ontslag op 21 november. Mugabe was ruim 37 jaar aan de macht. Hij werd opgevolgd door de recentelijk ontslagen Mnangagwa.

Corruption Perceptions Index

In 2016 scoorde Zimbabwe 22 punten in de Corruption Perceptions Index, waardoor het land op de 154ste plaats belandde. Ondanks recente constitutionele hervormingen wordt het land geconfronteerd met grootse bestuursuitdagingen.  Deze uitdagingen komen onder andere naar voren in verschillende vormen van corruptie, variërend van kleine, bureaucratische en politieke corruptie tot grote vormen van corruptie waarbij hooggeplaatste ambtenaren betrokken zijn. Corruptie wordt in Zimbabwe ook gekenmerkt door het diepgewortelde systeem van politieke patronage, de strakke greep van de heersende partij over de veiligheidstroepen en de geschiedenis van politiek geweld, onderdrukking en manipulatie.