Houston

ING wederom onder de loep wegens Russische offshoreconstructies

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Due diligence, Feature, Internationaal, Nationaal, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 26 juni 2018 – Naar aanleiding van eerdere berichtgeving rondom de vermeende faciliterende rol van een bijkantoor van ING België in Genève bij het opzetten van bankrekeningen voor rijke Russische ondernemers in belastingparadijzen, is de Belgische minister van financiën een onderzoek gestart naar de activiteiten van de bank. De ondernemers, voornamelijk actief in de olie- en gassector, zouden met hun offshorebedrijven in Panama en de Britse maagdeneilanden een bankrekening hebben bij de ING in Genève.

Ruim twee jaar geleden verklaarde ING nog voor een parlementaire ondervragingscommissie nog dat de bank op geen enkele manier meewerkten aan constructies in belastingparadijzen voor particulieren. Nu blijkt uit onderzoek van onder meer Trouw dat ING-rekeningen zijn gebruikt voor dubieuze betalingen van welvarende Russen. Zo werd er in 2011 eerst 400.000 dollar overgemaakt van de Russische Sberbank naar ING Genève en iets later 500.000 dollar. Het geld zou afkomstig zijn van Gunvor, een bedrijf waarin de Russische president Poetin volgens de Amerikaanse justitie een geheim aandeel heeft.

Dienstverlening ING onder de loep

Zeker 25 offshore-bedrijven in Panama en de Britse Maagdeneilanden hebben een bankrekening bij de ING in Geneve, of waren van plan er een te openen. Dit blijkt uit onderzoek naar aanleiding van recent gelekte documenten van het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. De documenten zijn in handen gekomen van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung, die ze via onderzoekscollectief ICIJ heeft gedeeld met media wereldwijd, waaronder met Trouw en het FD in Nederland.

Naar aanleiding van het nieuws gaat de Belgische fiscale opsporingsdienst (BBI) nu onderzoek doen naar de dienstverlening van ING in Zwitserland. Belgisch parlementslid Roel Deseyn, ondervoorzitter van de commissie die onderzoek deed naar de Panama Papers, noemt de recente bevindingen “een beetje wrang”. In de Belgische krant De Morgen stelt hij: “ING verklaarde tijdens de hoorzittingen binnen de commissie dat ze op geen enkele manier meewerkten aan dergelijke praktijken. Nu blijkt dat er wel degelijk sprake is van malversaties. Ik wil niemand nu al veroordelen, maar voor mij is het duidelijk dat dit uitgeklaard moet worden in een hoorzitting, waarbij we de top van ING België zullen uitnodigen om uitleg te geven bij deze gegevens.”

Uitkomst onderzoek ING in VimpelCom-zaak laat op zich wachten

Ook ING Nederland ligt al langere tijd onder de loep voor de vermeende betrokkenheid bij corruptie en witwassen bij telecombedrijf VimpelCom. In het jaarverslag 2016 van de bank schreef ING al onderwerp te zijn van een strafrechtelijk onderzoek vanwege mogelijke betrokkenheid bij corruptie en witwassen. De bank zou VimpelCom hebben geholpen bij het betalen van steekpenningen aan de dochter van de toenmalig president van Oezbekistan, Gulnara Karimova. In ruil daarvoor hoopte VimpelCom toegang te krijgen tot de telecommarkt in het land.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zeker vier onderzoeken lopen naar de rol van ING bij witwassen en internationale corruptie. Deze vier zaken geven volgens een betrokken officier van justitie ‘een representatief beeld van een breed falend beleid’ van ING. Gisteren werd bekend dat het onderzoek van het OM naar ING’s betrokkenheid langer duurt dan verwacht. Ook de Amerikaanse autoriteiten hebben ING om aanvullende informatie gevraagd over de klantacceptatie bij de bank, en betrokkenheid bij witwassen en corruptie. De bank zelf heeft haar jaarverslag inmiddels geupdate. In eerste instantie stond daar dat er meer duidelijkheid zou komen vanuit het OM in de eerste helft van 2018, de verwachting is nu het derde kwartaal.

ING verwacht dat de impact van het onderzoek door het Nederlandse OM en Amerikaanse autoriteiten “aanzienlijke” gevolgen kan hebben. Hoe zwaar eventuele straffen of hoe hoog eventuele boetes zullen zijn, is niet in te schatten, aldus de bank. Vimpelcom sloot al in 2016 een deal met het Nederlandse en Amerikaanse OM, voor 358 miljoen euro. Het bedrijf schikte ook met de Amerikaanse justitie, voor een bedrag van bijna 400 miljoen dollar.