Houston

ING onderwerp van onderzoek OM naar faciliterende rol in corruptie en witwassen

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Due diligence, Feature, Fraude, Nationaal, Nieuws, Witwassen

Amsterdam, 7 september 2017 – Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de mogelijk faciliterende rol van ING bij internationale corruptie en witwaspraktijken in vier afzonderlijke strafzaken. Éen van die zaken richt zich op de rol van de bank bij het omkoopschandaal door telecombedrijf VimpelCom. Het OM denkt dat er bij ING mogelijk sprake is van “breed falend beleid” en ook het cliëntacceptatiebeleid zal onder de loep worden genomen in het onderzoek.

In het jaarverslag 2016 van de bank schreef ING al onderwerp te zijn van een strafrechtelijk onderzoek vanwege mogelijke betrokkenheid bij corruptie en witwassen. ING schrijft hier het volgende over: “ING Bank is the subject of criminal investigations by Dutch authorities regarding various requirements related to the on-boarding of clients, money laundering, and corrupt practices. ING Groep has also received related information requests from U.S. authorities. ING Groep and ING Bank are cooperating with such ongoing investigations and requests.”

Rol van ING in smeergeldbetalingen VimpelCom

Eerder heeft het OM al tegen Het Financieele Dagblad (FD) gezegd te kijken naar de rol van de bank bij smeergeldbetalingen door telecombedrijf VimpelCom. De in Amsterdam gevestigde internationale telecomprovider sloot vorig jaar een recordschikking van 358 miljoen euro met het OM vanwege omkoping en valsheid in geschrifte bij toetreding tot de Oezbeekse telecommarkt. De gevolgen van dat onderzoek zouden volgens ING “aanzienlijk” kunnen zijn.

Nu blijkt justitie dus ook de rol van ING te onderzoeken in drie andere zaken. Welke drie andere zaken dit precies betreffen, is vooralsnog niet bekend. Het OM wil hier nog geen duidelijkheid over geven maar zegt wel dat de bank ervan wordt verdacht ongebruikelijke transacties niet op tijd of helemaal niet gemeld te hebben en onvoldoende onderzoek naar cliënten te hebben gedaan. Financiële dienstverleners zoals banken zijn verplicht om voorafgaand aan elke transactie cliëntenonderzoek te verrichten en ongebruikelijke transacties te melden, waarbij ze bijzondere aandacht dienen te besteden aan ongebruikelijke transactiepatronen en hoog-risico transacties. Dit is vastgelegd in de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (WWFT). Hoewel de bank niet wil reageren op de bevindingen van de media, zou de bank in 2016 wel programma’s hebben opgestart om de screening en monitoring van klanten te verbeteren.

Strafrechtelijk onderzoek naar Nederlandse banken door het OM is zeldzaam. Het onderzoek met de vier strafzaken waarin ING het onderwerp is, zou Houston worden genoemd. Volgens NRC heeft het OM de vier zaken zo uitgekozen dat “een representatief beeld van een breed falend beleid” bij de bank kan worden geschetst en richt zich op de compliance – de naleving van interne wet- en regelgeving – van ING.

ING duikt vaker op in fraudezaken

Het is niet voor het eerst dat ING opduikt in corruptie- en fraudezaken. Zo werd de bank vorig jaar nog genoemd in het 1MDB-schandaal rondom het Maleisische staatsinvesteringsfonds, waar volgens de Amerikaanse autoriteiten zo’n 1 miljard euro uit is verduisterd door onder meer de Maleisische premier. Verder betaalde ING in 2012 in de VS een boete van ruim 600 miljoen euro vanwege de schending van handelssancties met Cuba en Iran. Vorig jaar

In juli 2016 hebben beleggers in derivaten gebonden aan de Singapore Interbank Offer Rate (SIBOR) een klachtenactie van de Amerikaanse class action in de New York District Court beweerde dat meerdere banken, waaronder ING, samenzwamen om de prijzen van derivaten te binden die zijn verbonden aan SIBOR en de Singapore Swap Offer Rate (SOR). Momenteel is het nog niet mogelijk om een schatting te maken van het (potentiële) financiële effect van deze claim.

Eind maart dit jaar werd ING twee keer in één week in verband gebracht met eventuele betrokkenheid bij internationale witwaspraktijken. Naast de vermeende betrokkenheid voor het overboeken van steekpenningen in de zaak rondom VimpelCom, kwam in diezelfde week naar buiten dat ING als een van de vele prominente banken al dan niet bewust betrokken zou zijn bij Global Laundromat, een wereldwijd netwerk voor het witwassen van de Russische onderwereld.

De gevolgen van het onderzoek naar de vier strafzaken zouden voor ING inderdaad “aanzienlijk” kunnen zijn zoals de bank zelf al aangaf in haar laatste jaarverslag: “It is currently not feasible to determine how the ongoing investigations and requests may be resolved or the timing of any such resolution, nor to estimate reliably the possible timing, scope or amounts of any resulting fines, penalties and/or other outcome, which could be significant.”