EU-klokkenluidersrichtlijn

EU-klokkenluidersrichtlijn een stap dichterbij

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Europees, Feature, Fraude, Integriteit, Internationaal, Klokkenluiders, Nieuws, Wetgeving

Amsterdam, 21 november 2018 – Dinsdag heeft de Juridische Commissie van het Europees Parlement (JURI) vóór een betere bescherming van klokkenluiders gestemd in de vorm van een EU-klokkenluidersrichtlijn die de Commissie in april dit jaar voorstelde. Dit zal dienen als onderhandelingsmandaat van het Europees Parlement in de komende besprekingen met de Raad van Europa.

“Het is schandelijk dat klokkenluiders, waaronder Howard Wilkinson van Danske Bank, nog steeds worden geconfronteerd met potentiële vergeldingsmaatregelen voor de ontmaskering van corrupte praktijken”, zei Nicholas Aiossa van Transparency International EU. “Het Europees Parlement heeft terecht gekozen voor een versterking van de bescherming voor deze dappere klokkenluiders overal in de EU. Het Parlement heeft veel belangrijke vooruitgang geboekt om klokkenluiders aan te moedigen, nu is het aan de Raad om in deze positieve richting verder te gaan”, vervolgde Aiossa.

Transparency International signaleert een aantal positieve punten in de dinsdag aangenomen tekst. Enkele van de verbeterde maatregelen omvatten het toestaan van directe melding aan bevoegde wetshandhavingsinstanties of regelgevende instanties en het toelaten van anonieme rapportage.

Klokkenluiden is waarschijnlijk de meest effectieve manier om fraude en corruptie aan het licht te brengen. Transparency International pleit al jaren voor een uitbreiding van klokkenluidersbescherming en ziet dit als een stap voorwaarts in het streven naar geharmoniseerde niveaus van bescherming voor degenen die wangedrag en corruptie melden. Wij blijven er bij de EU-instellingen op aandringen dat zij de normen en de kracht van deze wetgeving handhaven als zij beginnen aan de onderhandelingen met de Raad.

Seminar Blowing the Whistle

In het kader van een betere bescherming en reputatie van klokkenluiders organiseert Transparency International Nederland op 29 november een seminar genaamd: “Blowing the Whistle – Pride, Prejudice & Protection“. Deze dag wordt geleid door de oprichter van PubLeaks, Teun Gautier. Het onderwerp wordt vanuit diverse perspectieven belicht, zoals vanuit het bedrijfsleven, de academische wereld en vanuit persoonlijk perspectief. Sprekers zijn onder andere Paul Tijnagel (Compliance Manager & Monitor), Richard Bistrong (FCPA-overtreder), Wendy Addison (klokkenluider), Frans Bromet (documentairemaker) en Frits Veerman (klokkenluider).

Het seminar zal plaatsvinden op 29 november a.s. in het Kinepolis in Utrecht, van 14:00 uur  tot 18:00 uur. Bekijk het volledige programma via deze link en registreer u hier.