FIOD

FIOD haalt ‘crypto-witwasbedrijf’ uit de lucht

Lotte RooijendijkAlgemeen, Corruptie, Europees, Extern nieuws, Integriteit, Internationaal, Nationaal, Nieuws, Onderzoeken, Overheid, Witwassen

Amsterdam, 24 mei 2019 – De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft deze week invallen gedaan bij een cryptobedrijf dat witwassen vermoedelijk faciliteerde. Door middel van het vermengen van cryptovaluta zou de herkomst van het ‘virtuele geld’ niet meer te traceren zijn.

Het bedrijf in kwestie, Bestmixer.io, bood in mei 2018 voor het eerst zijn diensten aan. Sindsdien heeft het een minimale omzet van 200 miljoen dollar gedraaid en maakte het maandelijks ongeveer 600,000 dollar winst. De klanten van het bedrijf waren voornamelijk afkomstig uit de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. Overigens wordt door experts aangegeven dat de dienst ook gebruikt wordt door niet-criminelen, die simpelweg een grote waarde hechten aan privacy.

Cryptovaluta mixen in de praktijk

De werking van en cryptomixer als Bestmixer.io is het best uit te leggen op de volgende manier: een klant verzend zijn cryptovaluta, bijvoorbeeld Bitcoin, naar de aanbieder. De aanbieder gooit al het virtuele geld vervolgens in een grote ‘blender’, waarna de valuta van alle klanten met elkaar vermengd wordt. Daarna wordt de cryptovaluta in verschillende hoeveelheden en samenstellingen teruggestuurd naar de klant. Als het geld eenmaal weer bij de klant terecht komt, is het dusdanig vermengt dat het vrijwel onmogelijk is te traceren waar het vandaan komt.

Het willen verhullen bezig te zijn met cryptovaluta wordt als reden genoemd voor niet-criminelen om gebruik te maken van een ‘cryptomixer’. Echter, de FIOD beweert dat een aanzienlijk aantal van de gebruikers zich in het criminele circuit bevinden. Het voorlopig opdoeken van de cryptomixer wordt gezien als een ‘grote en belangrijke stap in de bestrijding van criminele geldstromen’. De reden hiervoor is dat cryptovaluta veelvuldig worden gebruikt als betaalmiddel in criminele kringen en op het ‘darkweb’. Doordat cryptomixers anonimiteit van de gebruikers garanderen, worden de diensten gezien als een handige manier om crimineel geld wit te wassen. Transparency International Nederland waarschuwde vorig jaar al voor het gevaar dat cryptomixers vormen voor onze financiële integriteit.

Bestmixer.io

Met een jaaromzet van ongeveer 200 miljoen dollar, wordt bestmixer.io onder de cryptomixers gezien als één van de grote spelers. Ongeveer een maand na de oprichting van het bedrijf begon de FIOD een onderzoek in reactie op een alarmerend rapport van cybersecurity gigant McAfee. Door het grensoverschrijdende karakter van cryptovaluta en virtuele geldstromen werkte FIOD tijdens het onderzoek samen met Europol en overheden in Luxemburg, Frankrijk en Letland. De invallen vonden plaats in Nederland en Luxemburg, waar naar verluidt zes servers uit de lucht zijn gehaald. Tot op heden zijn er geen arrestaties verricht.